"Ехо, Американската академия, за вас тъмнокожите не съществуват ли?"

Дискриминирани ли са наградите "Оскар"?

"Ехо, Американската академия, за вас тъмнокожите не съществуват ли?"

След обявяването на номинациите за "Оскар" преди няколко дни филмовите страсти се нажежиха. Медиите по цял свят започнаха да анализират защо актьорът Х няма номинация за сметка на актьора Y, който е номиниран за втора поредна година.

Как един филм не заслужавал, но пък друг, видите ли, трябвало да вземе всички статуетки. Няколко статии от последните дни обаче истински изумяват и за пореден път пораждат въпроса защо изобщо се връчват наградите "Оскар" и какво е тяхното значение?

"Къде е равноправието в тазгодишните "Оскар"-и?", "Ехо, Американската академия, за вас тъмнокожите не съществуват ли?" - това са част от заглавията, които се срещаха в четвъртък и петък в различни чуждестранни сайтове.

В текстовете под тях се изказваше нескрито възмущение от факта, че тази година сред номинираните актьори няма нито един чернокож, а сред режисьорите няма номинирана жена. Това било открита дискриминация, възмутителен акт и политически некоректна постъпка.

Миналата година Катрин Бигалоу и нейният филм "Войната е опиат" обраха всички големи статуетки "Оскар", повдигайки след себе си вълна от феминистичноподобни възгласи "Ура!" и "Жените ще спасят света". Освен това актрисата Мо'Ник, която е тъмнокожа, спечели "Оскар" за поддържаща женска роля, което окончателно размекна медиите. Тазгодишните номинации отново мобилизираха критиците на "Оскар"-ите, които наежени започнаха нападението си.

Някой може ли да каже на прима виста имената на пет съвременни жени режисьори? Не? Това е напълно нормално, защото процентът на представителките на нежния пол в тази професия е изключително малък. И това обаче не се дължи на дискриминация, просто малко дами избират тази професия, а още по-малко наистина успяват да се реализират.

Следователно е съвсем нормално много повече мъже да режисират филми, оттам и много повече качествени филми да са създадени от мъже. Жените също правят добри заглавия, но много, много по-рядко. Миналогодишният фурор на Катрин Бигалоу наистина беше впечатляващ. Но той се състоя не защото най-после жена е допусната сред номинираните, а защото най-после жена е пробила изобщо в киното и е направила наистина смислен филм.

Тази година няма номинирани тъмнокожи актьори. Това означава, че нито един от тъмнокожите актьори, гледани и оценявани от членовете на Американската филмова академия, не са се справили достатъчно добре, за да заслужат номинация. Нима хората наистина смятат, че това е дискриминация? А не е ли обратна дискриминация да искаш някой да бъде номиниран, въпреки че не е талантлив?

Сигурно сте забелязали, че в съвременните американски филми задължително има поне един главен тъмнокож персонаж, който да представлява своята раса. Дори се е стигало до откровени безумия като филм, в който типично американско семейство е съставено от европеидна жена, тъмнокож мъж и биологичното им дете, което е азиатски тип.

А сега чуждите медии държат сметка на Американската филмова академия. Какво е това? Конкурс за качествени филми или място за лансиране на политически идеи? Киното е изкуство, макар и постепенно придобиващо все по-ясни бизнес очертания. И като такова би било хубаво да остане чисто от излишен политически лобизъм, колкото и да е трудно.

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay