В духа на Оскарите: 15 любопитни факта около бляскавите награди

Знаете ли колко тежи златната статуетка и кой е авторът на нейния дизайн?

В духа на Оскарите: 15 любопитни факта около бляскавите награди

Еуфорията около 87-мата церемония по връчването на наградите "Оскар” завладява все повече и повече хора. В очакване на най-грандиозното събитие в киносредите за цялата година, ще ви предложим един интересен списък на любопитни факти около наградите.

Знаете ли, например, че филмите, които са печелили най-голям брой награди (11), са цели три? Това са "Бен Хур” през 1959 г., "Титаник” (1997 г.) и "Властелинът на пръстените: Завръщането на краля” (2003 г.).

Запознайте се с 11 от най-интересните факти, свързани с провеждането на церемонията.

1. Първата церемония по връчването на наградите "Оскар” се провежда на 16 май 1929 г.

2. Цената на билетите за церемонията тогава е едва… 5 долара.

3. Чудите ли се откъде наградите на филмовата академия на САЩ, известни като наградите "Оскар”, получават своето име?

И досега това не е ясно. Най-разпространената теория е, че то идва случайно, когато Маргарет Херик - библиотекарка в Академията, вижда статуетката преди повече от 80 години и възкликва: "Прилича на чичо Оскар”.  Академията възприема името за официално чак през 1939 г.

4. Размерите на статуетката са: около 34 сантиметра на височина и почти 13 на ширина. Тежестта й е почти 4 кг.

5. Дизайнът на статуетката е дело на Седрик Гибънс и представлява рицар, който държи в ръцете си меч, и е стъпил върху филмова лента. Лентата е разделена на пет спици, всяка от които символизира един от петте оригинални професии в Академията - тази на актьора, директора, продуцента, сценариста и техническото лице.

В духа на Оскарите: 15 любопитни факта около бляскавите награди

6. От 1929 година насам са били раздадени общо 2947 статуетки.

7. За първи път Оскарите са излъчени по телевизията на 19 март 1953 г. На тази церемония Гари Купър печели наградата за най-добър актьор за главната си роля във филма "Точно по пладне” (Hign Noon). Шърли Бут пък грабва приза за най-добра актриса.

8. Театърът Dolby Theatre в Лос Анджелис, където ще се проведе и церемонията за 2015 г., е домакин на цели 14 церемонии. Дължината на червения килим там е малко над 152 метра, а ширината му - 10. Това прави общо 1532 квадратни метра.

В духа на Оскарите: 15 любопитни факта около бляскавите награди

9. 72 милиона американци са гледали миналогодишната церемония по връчването на Оскарите.

10. Победителите се избират от повече от 5000 членове на Академията на филмовите изкуства и науки. От тях около хиляда са актьори.

А ето и подробности относно големите победители и губещи през годините:

В духа на Оскарите: 15 любопитни факта около бляскавите награди

1. Човекът с най-много награди в историята на Оскарите е Уолт Дисни. Той има цели 26 отличия в различни категории, четири от които са почетни.

2. Режисьорът с най-много статуетки (4) е ирландецът Джон Форд. Получава ги за филмите си "The Informer" (Информаторът), "Гроздовете на гнева" (The Grapes of Wrath), "Колко зелена беше моята долина" (How Green Was My Valley) и "Тихият човек" (The Quiet Man). Въпреки това само една негова лента печели Оскар за най-добър филм - "How Green Was My Valley".

Американецът Уилям Уайлър обаче държи рекорда за най-номиниран режисьор - общо 12 пъти.

3. Естествено, има и губещи. Актьорът Питър О’Тул не печели "Оскар” нито веднъж, въпреки своите осем номинации.

В духа на Оскарите: 15 любопитни факта около бляскавите награди

4. Счита се за особено постижение, когато един филм спечели петте най-престижни награди в петте най-важни категории - за филм, режисура, сценарий, актьор и актриса в главната роля. До момента това се е случвало само три пъти, а големите победители са филмите "Това се случи една нощ” (It Happened One Night), "Полет над кукувиче гнездо” (One Flew Over the Cuckoo’s Nest) и "Мълчанието на агнетата” (The Silence of the Lambs).

5. Татум О’Нил става най-младият носител на "Оскар” в историята. През 1973 г., когато е само на 10 години, тя печели наградата за поддържаща роля във филма "Хартиена луна” (Paper moon).

A най-възрастният носител на "Оскар” е Кристофър Плъмър. Той грабва статуетката през 2012 г. за поддържащата си роля във филма "Начинаещи” (Beginners) - тогава той е на 82 години. Преди него рекорда държи Джесика Тенди за ролята си в "Да караш мис Дейзи”, където играе на 80-годишна възраст.

А ето и още нещо любопитно - снимка, която представя всички рокли на актрисите, спечелили "Оскар" за най-добра главна роля през годините:

В духа на Оскарите: 15 любопитни факта около бляскавите награди

Ако тази статия ви е харесала, станете част от страницата на Jenite.bg във Facebook!

6 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay