Историята зад филма "Големи очи"

Историята зад филма "Големи очи"

Можете ли да си представите да прекарате години от живота си в усъвършенстване на уменията си, за да създадете нещо уникално, само за да видите, че цялата заслуга за вашата работа е приписана на някой друг? Това се случило с художничката Маргарет Кийн, която трябвало да води съдебна битка срещу бившия си съпруг, който претендирал за авторство на нейните картини и спечелил милиони от продажбата им. Нейната история е разказана във филма от 2014 г. "Големи очи", показващ на обществеността истината за една от най-големите измами в света на изкуството.

Началото на всичко

Родена през 1927 г. в Тенеси, Пеги Дорис Хокинс (или Маргарет Дорис Хокинс, както твърдят някои източници) по-късно става известна като художничката Маргарет Кийн. Художничката, която обръща много внимание на очите на хората, за да ги разбере по-добре, навлиза в света на изкуството на 10-годишна възраст. На 18 тя учи в Traphagen School of Design в Ню Йорк, където остава 1 година. Малко след това, през 50-те години на миналия век, Маргарет получава работа да рисува креватчета и бебешки дрехи.

Началото на нейната кариера

В началото на кариерата си тя обичала да експериментира със стиловете. За да рисува, тя използвала всичко - от акрилни бои до масла. По същото време Маргарет се развежда с първия си съпруг и се премества в Сан Франциско, Калифорния.

Тя разкрива, че някои от най-големите й вдъхновения за нейните творби идват от художници като Винсент ван Гог, Пабло Пикасо и начина, по който Амедео Модиляни рисува жени. Неговите картини винаги изобразяват деца или животни с огромни очи с тъжни изражения, които по-късно се открояват от другите популярни произведения на времето и радват колекционерите на изкуство.

Бракът й с Уолтър Кийн

Малко след като се премества в Сан Франциско с дъщеря си, тя се запознава с Уолтър Кийн, който през 1955 г. става нейният втори съпруг. Благодарение на нея, Уолтър сменя работата си и започва да се занимава с изкуство. Бракът обаче не бил особено хармоничен и преминава през поредица трудности. 

Първоначално картините й се продавали в клуб в града, в който живеела, наречен The Hungry i. Тя подписвала изкуството си с името "Кийн". Уолтър бил отличен продавач и инвестирал много в популяризирането на изкуството, което помогнало на картините на Маргарет да придобият голяма известност в художествения кръг и се продавали за милиони долари. Това се случило през 60-те години на миналия век.

Бързо работата на Маргарет започва да се използва в дизайни на предмети и други продукти. 

Това, което Маргарет не знаела (но по-късно разбира), е, че съпругът й си приписва цялата заслуга за нейните творения. Историята завършва със съдебна битка и няколко години борба за получаване на заслуженото признание.

Откриването на фарса и борбата за признание

Един ден Маргарет посещава клуба, в който се продават нейните картини и най-накрая научава какво се случва. Извинението на Уолтър било, че клиентите няма да купуват картини на разведена жена. 

След 10 години заедно, бракът приключва. Години по-късно тя се мести на Хаваите и се омъжва повторно. Маргарет разкрива лъжата на Уолтър в интервю за радио предаване през 70-те години на миналия век. През 80-те години на миналия век Уолтър прави изявление, в което твърди, че бившата му съпруга лъже.

Маргарет трябвало да нарисува картина в съда, за да докаже, че е автор на собственото си изкуство

Процесът започва през 1986 г. и един път съдията помолил двете страни да нарисуват картина пред всички присъстващи. Целта била да се определи истинското авторство на произведенията. Уолтър отказал, като казал, че има болно рамо, докато Маргарет приела предизвикателството. За по-малко от 1 час тя представила на всички присъстващи картина, която потвърждава всичко, което е заявила в тази радиопрограма преди 10 години.

Маргарет печели делото и обезщетение в размер на 4 милиона долара. Той от своя страна продължава да твърди, че е истинският автор на картините до смъртта си през 2000-те.

Светът научи тази история, благодарение на филм, който излезе през 2014 г.

През 2014 г. режисьорът Тим Бъртън пусна филма "Големи очи", който разказва на света историята на Маргарет. Актьорският състав включва актрисата Ейми Адамс в ролята на художничката, а Кристоф Валц играе Уолтър Кийн. 

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay