Специалният гост на София Филм Фест 2011: Клаудия Кардинале

Клаудия Кардинале в България

Специалният гост на София Филм Фест 2011: Клаудия Кардинале

Легендарната актрисата Клаудия Кардинале е специален гост на 15-то издание на София Филм Фест.

На 11 март в зала 1 на НДК, на гала прожекцията на филма "Гепардът" на Лукино Висконти, кметът на София Йорданка Фандъкова ще връчи на актрисата "Наградата на София" на Столичната община за изключителен принос към кино изкуството.

Истинското име на акрисата е Клод Жозефин Роз Кардинале, родена е на 15 април 1938 в Тунис. Когато е на 17 години печели конкурс за най-красива италианка в Тунис, като награда получава пътуване до Венеция по време на филмовия фестивал.

Години по-късно, тя си спомня с усмивка това време, тъй като едва говорела италиански. Родителите й – сицилианци й дават френско образование, тя дълго време се възприема повече като франко-тунизийка, отколкото като италианка.

Докато е във Венеция, тя бързо привлича погледите на продуцентите, но първоначално отказва да се снима в киното, защото мечтата й е да бъде детска учителка, но впоследствие нещата се развиват бързо. Тя прекарва два месеца в световно известното филмово училище "Centro Sperimentale” в Рим, там подписва договор за 7 години с компанията "Vides”.

Сред клаузите на договора са условията, да не си подстригва косата, да не напълнява или да се омъжва. Но Франко Кристалди, става неин ментор и така си спечелва правото да се ожени за нея.

През 1958 г. Клаудия Кардинале изпълнява първата си главна роля във френско – тунизийската продукция "Goha”, неин партньор е Омар Шариф. Звездата й изгрява обаче с филма "I soliti ignoti”, където играе редом до великия Марчело Мастрояни.

През над 50-годишната си кариера Клаудия Кардинале заснема 130 филма. През 1984 печели награда за най-добра женска роля за изпълнението си в "Кларета" на Паскуале Скуитиери. Носителка е на 4 награди "Давид на Донатело", които са еквивалент на Оскари-те и на 4 награди Сребърна лента – отличие на Националния синдикат на филмовите журналисти в Италия.

През 1993 г. Кардинале получава във Венеция почетен "Златен лъв", а през 2002 г. - почетна "Златна мечка" на Берлинския филмов фестивал.

За изключителните й заслуги и принос към света на киното през 2008 г. френското правителство удостоява Клаудия Кардинале с най-високата награда на Франция - Ордена на почетния легион.

0 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay