Честит рожден ден на Куентин Тарантино

ЧРД, Тарантино!

Честит рожден ден на Куентин Тарантино

Днес рожден ден празнува режисьорът Куентин Тарантино. Американецът навършва 48 години, а в кариерата си досега е бил номиниран за четири "Оскар"-а, от които печели един - за оригиналния сценарий на "Криминале".

 

Тарантино е роден в Ноксвил, но когато е на четири години, семейството му се мести в Калифорния. Той си спомня, че баба му редовно му говорела за филмите на Джон Уейн и малко по малко разпалвала страстта му към киното.

 

Като малък Куентин показва интересни творчески заложби и пише на майка си тъжни истории за Деня на майката. Интересът на момчето към училището е минимален за сметка на този към киното, а единственият предмет, който го вълнува, е историята. След като завършва гимназия, Тарантино започва работа като разпоредител в кино с порно филми. Освен това започва да ходи на курсове по актьорско майсторство. По-късно работи във Video Archives, а в този период пише сценариите за "Истински романс" и "Убийци по рождение".

 

Тарантино успява да даде сценария за "Истински романс" на Тони Скот. Скот го харесва и купува правата. През 1992 г. Куентин прави режисьорския си дебют с "Глутница кучета". Независимата продукция е толкова добра, че в Холивуд не спират да говорят за "странника" Тарантино. Това се случва въпреки умерения успех да филма в САЩ.

 

През 1994 г. излиза "Криминале", който освен че съживява актьорската кариера на Джон Траволта, се превръща и в тотален хит. В САЩ филмът постига над 108 милиона долара в бокс офиса, превръщайки се в първата независима продукция с подобен резултат. "Криминале" печели "Златна палма" в Кан и е номиниран за седем награди "Оскар". Статуетката за оригинален сценарий отива при Куентин Тарантино.

 

След година е премиерата на "Четири стаи", а Тарантино пише една от историите вътре. През 1996 г. американецът е сценарист и актьор в "От здрач до зори", където си партнира с Джордж Клуни, а режисьор е Робърт Родригес. В "Джаки Браун" от 1997 г. Куентин се връща към режисурата. Следва 6-годишна почивка от киното, в която Куентин прави разочароващ дебют на Бродуей. Многото идеи в главата му малко по малко се канализират и той се насочва към бойните изкуства.

 

Така в началото на новото хилядолетие Тарантино започва работа по "Убий Бил", но заснема толкова много материал, че се налага да го раздели в два филма, появили се през 2003 г. и 2004 г. Следва "Бибрутално 2: Планета страх" (2007), а две години по-късно е премиерата на "Гадни копилета", който е номиниран за осем награди "Оскар".

 

Любопитен факт за Куентин Тарантино: Има коефициент на интелигентност 160. Дълги години Тарантино и актрисата Мира Сорвино имаха връзка.

 

1 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay