„Всичко опитах“ хвърля нова светлина върху поведението на „невъзможните“ деца

„Всичко опитах“ хвърля нова светлина върху поведението на „невъзможните“ деца

Изабел Филиоза предлага на родителите занимателно, полезно, прекрасно илюстрирано четиво със съвети за деца на възраст 1-5 години. Заглавието е "Всичко опитах" (превод: Албена Шарбанова, 176 стр., цена: 16 лв.). Автор на илюстрациите е художничката Анук Дюбоа, а корицата е дело на Стефан Касъров.

Рев, тръшкане, истерични кризи – всеки родител се е сблъсквал с тези изнервящи прояви на детето си. И често ги е тълкувал като съзнателна съпротива, умишлено непослушание, откровено нахалство. Ако изглежда, че днешните деца изпадат по-често в нервни кризи от децата от вчера, то е може би защото са изложени на повече дразнители, на повече възможности за избор и разочарования... 

Децата от вчера не разиграваха сцени в супермаркетите, защото... нямаше супермаркети. Те не крещяха, щом родителят загасеше телевизора, защото нямаше телевизия. Децата от вчера не превръщаха в драма факта, че майка им не е сервирала любимата им зърнена закуска, защото... нямаше такава. Майка им не пропускаше да купи правилната кутия, защото такава не съществуваше. Те нямаха толкова избор, нито толкова възможности да изразяват предпочитанията си. Със сигурност децата в Бангладеш или в Судан не разиграват театър не защото са по-разумни или по-кротки. Те чисто и просто нямат любима кутия със зърнена закуска, защото не живеят в свят на изобилие. Децата не са се променили, променила се е заобикалящата ги среда. Ние често забравяме, че нашите деца не са способни да реагират адекватно в общество с много дразнители. Вместо да ги наказваме за реакциите им, когато се сблъскват със средата, в която сме ги потопили, нека да им помогнем да се справят със стреса и да "възпитат" мозъка си да обработва информацията.

Изабел Филиоза е опитен психотерапевт, страстна застъпничка на позитивното родителство, създателка на работилници за родители и професионалисти, автор на близо 30 книги за психоафективното развитие на детето, преведени на 20 езика. Откритията на невронауките и експерименталната психология  предлагат обяснения, популярно представени в книгата й "Всичко опитах", която хвърля нова светлина върху поведението на "невъзможните" деца. И показва как може да се преживее безболезнено и от родителя, и от детето периодът от една до петгодишна възраст!

 

0 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay