„Възможно ли е да си смениш кожата?“, пита новият скандинавски трилър „Из мемоарите на едно влечуго“

На българския пазар вече излезе "Из мемоарите на едно влечуго" – завладяващия психологически трилър на младата норвежка писателка Силие У. Юлстайн. Това е едва дебютният ѝ роман, но правата за него вече са продадени в повече от тринайсет страни, а у нас се появи с логото на издателство "Емас" и в превод на награждаваната преводачка от норвежки Ева Кънева. Вълнуващо усукан и смущаващ трилър за феновете на Ю Несбьо, Джилиан Флин, Кейт Аткинсън и Тана Френч, който задава въпроса "Възможно ли е да си смениш кожата?"

"Из мемоарите на едно влечуго" е хищна и постоянно изменяща се история за семейни тайни, за стремежа към създаване на ново "аз" и за последиците от психологическите травми. Брилянтно изследване на границите на човешкото хладнокръвие. Нетипичният дебют на Силие У. Юлстайн очертава трагичната връзка между две жени, едно безпардонно ченге на ръба на пенсионирането и един тигров питон.

„Възможно ли е да си смениш кожата?“, пита новият скандинавски трилър „Из мемоарите на едно влечуго“

Лив дели студентски апартамент с двама приятели в Олесюн в западна Норвегия. Една сутрин, след пореден купон в квартирата им, тя вижда питон в предаване по телевизията и изведнъж идеята да си купи змия като домашен любимец я обсебва. Така не след дълго Неро, бебе питон, става четвъртият съквартирант в апартамента. Между Лив и Неро възниква неизразима връзка и младата жена е поразена от желание, което я изненадва със своята интензивност. Най-накрая тя се чувства в безопасност.

Тринайсет години по-късно. Няколко дни преди първия учебен ден 11-годишната Ибен изчезва безследно след като с майка ѝ Мариам се скарват в мола. Изпадналата в шок Мариам се качва в колата и подкарва без посока. Пред очите ѝ оживяват болезнени картини от миналото ѝ, които я хвърлят в мъчителни подозрения кой е похитил дъщеря.

Междувременно полицията повежда разследване на предполагаемото отвличане. В екипа работи и Руе – депресиран, самотен 55-годишен полицай, постъпил наскоро в отдела. Докато разпитва Мариам, у детектива се зараждат подозрения… Защо обаче той се стреми с такова настървение да уличи в престъпление майката на отвлеченото дете? Никой от героите в тази книга не е такъв, за какъвто се представя…

„Възможно ли е да си смениш кожата?“, пита новият скандинавски трилър „Из мемоарите на едно влечуго“

С напрегнат сюжет и психологическа дълбочина "Из мемоарите на едно влечуго" представлява брилянтно изследване на мъчителния процес на самоопознаване, на желанието да скъсаш с онзи човек, който доскоро си бил, и да се преобразиш в друг – желание, познато на мнозина.

За авторката:

След като придобива магистърска степен по литература от Университета в Осло, Силие У. Юлстайн (р. 1984 г.) следва курс по творческо писане в Академията в Берген. "Из мемоарите на едно влечуго" е първият ѝ роман. Книгата е вече определена от медиите в Норвегия като "най-добрия дебютен трилър от десетилетия насам" и бързо завладя читателите по целия свят.

„Възможно ли е да си смениш кожата?“, пита новият скандинавски трилър „Из мемоарите на едно влечуго“

От медиите:

"Оригинален, остър, пленителен и смразяващ – "Из мемоарите на едно влечуго" е амбициозно и хипнотизиращо четиво.” – Крис Уитакър, автор на бестселъри на "Ню Йорк Таймс"

"Из мемоарите на едно влечуго" е дързък и противоречив дебют, който ни запраща в най-мрачните дълбини на съзнанието. Майсторско, вълнуващо, неудобно изследване на манията, на желанието и отхвърлянето, на сексуалността и табуто. Юлстайн ни оставя без дъх в стремежа си да проучи коя версия на човека е способна на любов и коя – на насилие." – Сара Шмид, авторка на "Виж какво"

"Силие У. Юлстайн пише за змиите по начин, каращ ме да се чувствам така, сякаш никога преди не съм ги виждала. На език, колкото съблазнителен, толкова и хаплив, тя слива границите между влечуги и хора, възрастни и деца, били те престъпници, или жертви. Страшно, смущаващо и напълно потапящо четиво." – Емили Фридлънд, авторка на "История на вълците" 

 

0 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay