„Крилете на Масклин“ от Тери Пратчет – приключенията на номите в света на хората

„Крилете на Масклин“ от Тери Пратчет – приключенията на номите в света на хората

По книжарниците излезе "Крилете на Масклин"– последната част от трилогията за номите от любимия на поколения Тери Пратчет, която започна с "Масклин" и "Грима и Доркас". Дори повече от обичайната доза абсурден хумор и невъзможни приключения очакват феновете на Пратчет, докато смелите номи се борят да достигнат обещаната си Обетована земя.

„Крилете на Масклин“ от Тери Пратчет – приключенията на номите в света на хората

Номите може да са не повече от педя високи – и десет години да им се струват цял век – но те всъщност са древен и горд народ. Всъщност, ако трябва да сме по-конкретни, те са пристигнали от звездите с някакъв кораб и този кораб вече от хиляди години ги чака високо в небето, за да ги закара У ДОМА.

Как да стигнат обаче до кораба е отдавна забравено знание – и тайната може да бъде открита само с помощта на пришълеца Масклин и неговото малобройно племе. Защото със себе си те носят и Нещото. Никой не знае какво е точно Нещото – то е просто, ами... Нещо. Но когато се приближи до електричество, то се събужда и започва да приказва.

Нещото споделя с номите, че ако намерят начин да го изнесат в Космоса, то може да повика Кораба. Но как можеш да изпратиш едно Нещо в Космоса, когато си не повече от педя висок?

Повечето номи смятат, че това е пълен абсурд и никога няма да го бъде. Освен Масклин. Нарамил Нещото в компанията на няколко смели откриватели, Масклин поема дългия и опасен поход на юг към свещената земя на Флорида, където – по предсказанието на Нещото – на Спасителя му предстои да намери такива неща като самолети и летища, и ракети, и технология.

Колко може да е сложна тази работа? Флорида не може да е на повече от 5-6 мили от Магазина. И на света надали има повече от няколкостотин човеци – като се има предвид колко са бавни и тромави.

Мисията тотално възможна.

"Крилете на Масклин" е трета и финална част от поредицата за номите на легендарния хуморист Тери Пратчет, която излиза на български език след дългогодишно отсъствие по книжарниците.

Сър Тери Пратчет е не само един от най-продаваните съвременни автори в цял свят, но и сред най-обичаните имена във фентъзи жанра на всички времена. С пословичното си чувство за хумор и способност да смесва фантазия с абсурдния буквализъм на нашата собствена действителност, Тери Пратчет създава всеобхватния Свят на Диска, любим на читатели от всички възрасти. Автор на над 100 романа, Тери Пратчет е носител на десетки награди и е приет за един от основоположниците на фентъзи жанра. 

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay