12 изненадващи факта за книгата „Хари Потър“, останали извън филмите

12 изненадващи факта за книгата „Хари Потър“, останали извън филмите

Някои от най-важните сцени и сюжетни линии били жертвани при създаването на филмите за Хари Потър. Това се дължи или на обширното съдържание на книгите, или защото продуцентите не могли да предвидят какви ще бъдат следващите романи. 

1. Хари не счупи Старата пръчка

Старата пръчка беше магнит за неприятности. Целта й беше да направи собственика си непобедим. И така, Хари знаеше, че който я има, е мишена. Беше му писнало да се бие и освен това беше единственият, който можеше да я унищожи, така че счупи пръчката на 2 части във филма.

В книгата обаче Хари не чупи пръчката. Вместо това той я връща в гробницата на Дъмбълдор, но преди да го направи, той поправя собствената си пръчка с нея.

2. Професор Трелони всъщност хвърляше кристални топки върху Смъртожадните

Професор Трелони също участва по време на битката при Хогуортс. Частта, в която тя пускаше кристални топки върху главите на враговете, беше изрязана от филма. Всъщност тя нокаутира Fenrir Greyback, когато той нападна Lavender Brown.

3. Първата метла на Хари Потър не беше Nimbus 2000

Една важна подробност, която зрителите не знаят и която читателите може да са пропуснали, е, че всъщност Nimbus 2000 не е първата метла на Хари. В писмо, написано от майка му Лили, тя казва на Сириус, че Хари се радва на играчката метла, която му е изпратил. След това тя обяснява как Хари е летял из градината и че Джеймс смята, че ще бъде отличен играч на куидич.

4. Пийвс остана извън филмите

Хогуортс е дом на много духове, всяка училищна къща дори има свои собствени. Има обаче една фигура, която не беше част от филмите: Пийвс, най-гадният от всички тях. Всъщност той не е призрак, а полтъргайст.

Той се подиграва на учениците и дори пръска посетителите с кал. Той дори се оказва много полезен срещу злото. Той обаче беше показан само в няколко сцени във филма и режисьорът напълно го остави извън сюжета.

5. Очите на Волдемор 

Във филма очите на лорд Волдемор са бели. В книгите обаче очите му са червени. 

6. В Хари Потър и Ордена на Феникса е пропуснато първенството по куидич

Сезонът на куидич е премахнат от петия филм. Но в книгата това беше важна част, защото Рон Уизли се присъединява към отбора като пазач, замествайки Олив Ууд. Това беше огромна възможност за Рон, тъй като той води своя отбор до победа. И така, това беше времето, когато той успя да излезе от сянката на Хари.
Рон се явява на прослушване за ролята в шестия филм, но в този момент било малко късно за развитието на неговия герой.

7. Важността на двупосочното огледало не била очаквана от създателите на филма, така че е извън Ордена на Феникса

Сириус подари на Хари половината от магическо огледало, за да могат да общуват в Ордена на Феникса, но по-късно Хари го остави и се зарече да не го използва. Той обаче не знаеше, че огледалото ще бъде важно в бъдеще.

Така че, във филмовата адаптация, огледалото беше напълно изрязано, защото по това време не изглеждало много важно. Създателите на филма не предполагали, че огледалото ще играе важна роля в последния роман. Когато огледалото се появи във финалния филм, произходът му не беше обяснен и това остави много от нас объркани, особено тези, които не са чели книгата.

8. Парче от душата на Волдемор се появи в Ордена на Феникса

Важният медальон, който се оказа парче от душата на Волдемор, Хоркруксът, се появи за кратко в петата книга, но по това време това беше само бижу. Когато Хърмаяни, Рон и Хари се опитаха да почистят семейната къща на Черните, те влязоха в контакт с различни загадъчни и опасни предмети, но медальонът не изглеждаше толкова важен.

Опитаха се да отворят медальона, за да проверят дали има нещо вътре. Когато опитът им се провали, го изхвърлят в кошчето. Само след 2 романа обаче тримата герои трябваше да проследят медальона, когато откриха, че той е част от душата на Волдемор. В петия филм медальонът е напълно премахнат, без да се предвижда бъдещото му значение, тъй като следващите 2 романа все още не са написани.

9. Паричната награда беше изключена от турнира по време на Огнения бокал

След като Хари спечели турнира Triwizard, той спечели парична награда. Но тъй като във филмите нямаше парична спецификация, наградата не беше спомената. Това е важно, защото в книгата той даде своите 1000 печалби от галеона на Фред и Джордж. С тези пари те успяха да стартират магазина на Weasley’s Wizard Wheezes.

10. Невил Лонгботъм можеше да бъде детето на пророчеството

Пророчеството за Избрания (разказано от професор Трелони) важи и за Невил Лонгботъм, но фокусът на душата е даден на Хари Потър.

11. Волдемор не беше способен да обича заради родителите си

Най-известната характеристика на лорд Волдемор е неспособността да обича, което също е важно във филма. 

Той е неспособен на любов поради любовна отвара. Той е заченат под влиянието на любовна отвара, която майка му е дала на баща му. Снейп също каза, че ако някой е заченат под такъв вид отвара, никога няма да може да обича.

12. Хари и Хърмаяни не танцуваха

В "Хари Потър и Даровете на смъртта" Хари и Хърмаяни танцуваха в палатката. В книгата обаче те никога не са правили това.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!


0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay