Днес излиза завладяващата антиутопия "Небостъргач"

Това е триумфът на писателското майсторство на Джеймс Г. Балард

Днес излиза завладяващата антиутопия "Небостъргач"

Добре дошли в "Небостъргач” футуристичния вертикален свят на Балард, съставен от хиляда апартамента, разположени на 40 етажа! Обитателите, сновящи по коридорите, са кръвните клетки в мрежа от артерии, а светлините в апартаментите им – импулси на мозъчни неврони. В гарсониера на 25-ия етаж се нанася доктор Робърт Лейнг. Той купува тази "безбожно скъпа килийка”, свряна почти наслуки в извисилата се като планина сграда, след развода си, с цел да намери мир, покой и анонимност. Но бързо осъзнава, че бляскавата фасада на утопичния рай крие отблъскващи тайни. По-любопитното е, че всички говорят за небостъргача така, сякаш е някакво гигантско одушевено чудовище, дебнещо мрачно над тях и властно направляващо развоя на събитията.

Представител на постмодернизма и новата вълна във фантастиката, Джеймс Г. Балард е една от най-крупните фигури в световната литература в продължение на повече от 50 години.

Носител е на наградите "Златната писалка", "Джеймс Тейт Блек Мемориъл" и "Гардиън"; има номинации за "Букър", "Небюла", "Джон Кембъл", "Бритиш фентъзи", "Комънуелт" и "Уитбред". Пише антиутопии и (пост)апокалиптични романи, социална сатира, трилъри и авангардна проза. Най-известните му книги са "Империя на слънцето" и "Катастрофа", като първата е филмирана от Стивън Спилбърг, а втората – от Дейвид Кроненбърг.

Сравняват го с Мартин Еймис, Джулиън Барнс и Иън Макюън, но само от гледна точка на значимостта му като творец – ролята му на "пророк” в съвременната английска проза го сродява по-скоро с Джордж Оруел и Олдъс Хъксли. Героите на Балард са самотници – поставени в екстремни условия, те са принудени да бъдат находчиви, да си служат с хитрост, за да оцелеят. През ноември 2015 г. се навършиха  40 години от първото издание на "Небостъргач”, една от най-влиятелните му творби, екранизирана от режисьора Бен Уийтли, с участието на Том Хидълстън, Сиена Милър и Джеръми Айрънс.

Книгата се издава от издтелство "Colibri".

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay