Женска версия на Кърт Кобейн в новия роман на Тома Марков

Тома Марков представя третия си роман

Женска версия на Кърт Кобейн в новия роман на Тома Марков

Тома Марков - съвременният български автор, по-известен като скандален поет, отколкото като писател на романи, реши да изненада читателите си в най-женския месец с най-женския си проект. Става дума за истински любовен роман, наречен "Luizza Hut". Издателите от "Ентусиаст" обещават всяко копие на книгата да бъде придружено с подарък - аудиозапис с гласа на автора, което е нова практика за България.

 

Официалната премиера на "Luizza Hut" ще се състои днес, 16 март, от 19.30 ч. в столичния клуб Studio 5, който се намира на вход А3 в НДК. Книгата ще представят Любен Дилов-син, който е редактор на романа, и Мартин Карбовски, със специалното участие на група Leepra De Luxe.

 

Романът "Luizza Hut" е ведър и мрачен, смешен и тъжен, а действието се развива през 1998 г. Главният герой Макаронов, когото познаваме като алтерего на Тома Марков и от предишния му роман "Майка", тук е млад поет с първа книга, носеща заглавието Роботът Роб, е в подножието на славата си. Въпреки това, той живее така, както живеят всички останали негови сънародници през 1998-ма година. Държавата е скована от лъжи, за които още никой не подозира. Хората все още се надяват. Разменната парична единица е 2 кинта.

 

Макаронов работи като сценичен работник в Театралната работилница, освен това става роуди на най-значимата постпънк група в момента - LUIZZA HUT. Лидер в групата е Луиза Н – тя е китаристка, фронт-дама и автор на лириките. Луиза Н е култ. Тя безогледно се възползва от статута си на пънк дива – появява се, когато иска на концертите на групата си, използва всички около себе си, отказва да направи какъвто и да е запис, въобще ако не беше момиче, щеше да бъде Кърт Кобейн.

 

Тома Марков е на 39 години, родом от Благоевград. Той е един от създателите на литературния кръг "БързаЛитература". Автор е на пиесите: "Забравен от някого тромпет", "Кофите", "Боливуд", както и "Трима със сиви шушляци" в съавторство с Мартин Карбовски. Работил е за списанията "Егоист", "Плейбой", "Мениджър". Публикувал е свои текстове в Poetry Magazine, както и Orient Expres, Лондон. На българския пазар има публикувани още два романа - "Майка" и "Крокодилът Гений", както и множество стихосбирки, сред които "Живот без поезия", "Черен PR и други действия", "Фрагменти от стаята" и "Антология на живите".


Известен е с колоритния и театрален начин, по който представя литературата пред публика. Някои от четенията си осъществява в салона на "Театрална Работилница – Сфумато", където почти шест години е работил като сценичен работник, подобно на героя му Макаронов.

 

 

 



1 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay