Нова книга на Валентин Пламенов 7 години след преждевременната му кончина

Безсъници край Попа

Нова книга на Валентин Пламенов 7 години след преждевременната му кончина

"Безсъници край Попа" е новата книга на Валентин Пламенов, която издателство "Сиела" публикува седем години след преждевременната кончина на автора - писател, фейлетонист и журналист.


Докато първият сборник - "Разкази на едно софийско  копеле", включва творби, които един от най-талантливите белетристи на времето пише до последния си ден, то новото издание обхваща творчески период, който съвпада с т. нар. "преход". И тук Валентин Пламенов остава верен на себе си - с проникновената си обективност, неговите разкази представляват остри и безпощадни картини на дните му, посочват издателите.        

 

"Валентин написа неповторима поема в проза - за поривите, надеждите и разочарованията на своето поколение. Нима е малка награда за един писател да успее да постави диагноза на  времето си?", отбелязва  журналистката Петя Миронова. Според нея Пламенов е постигнал едно лирично, но безпощадно точно  животоописание на своето време - "портретът е толкова  автентичен, че човекът, който чете, има усещането, че той самият е авторът".

 

Валентин Пламенов е роден на 6 февруари 1951 г. Той е белетрист и драматург, автор на повече от 15 сборника с разкази и романи, написал е и много пиеси и телевизионни сценарии. Сътрудничил е на в."Стършел" и сп. "Карикатура", а през 1991 г. основа забавния в. "Българан". За работата си в областта на хумора и сатирата е лауреат на много литературни награди, сред които "Чудомир", "Алеко" и др. Сред по-известните му произведения са "И утре ще си хубава", "Преди антракта", "Не ме напускай", "Китовете се самоубиват в неделя", "Не се влюбвай привечер", "Разказите на едно софийско копеле".

 

 

1 1
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay