Истини и митове за целулита: Можем ли да се преборим с него?

Неприятната "портокалова кожа" е често срещан проблем

Истини и митове за целулита: Можем ли да се преборим с него?

Целулитът е досаден проблем, който засяга голяма част от жените по света. Съществуват много неверни твърдения относно това защо се появява и как да се преборим с него.

Преди да похарчите огромна сума за някое неефективно козметично средство или процедура, се запознайте с истините и митовете за целулита.

МИТОВЕ

1. Целулитът е причинен от токсините в тялото ви 
Твърди се, че някои козметични средства премахват токсините от тялото, а следователно и целулита. Но ефикасността им е доста съмнителна, предвид факта, че не се позовава на проучвания и научни факти.

Всъщност, целулитът възниква тогава, когато подкожната мазнина започне да се появява на повърхността на кожата, проправяйки си път през слоевете с колагенови фибри, или съединителна тъкан, под кожата (най-често по задните части или бедрата, но също и на ръцете, стомаха...) 

Съединителната тъкан може да бъде отслабена от хормони, липса на упражнения и мускулен тонус, излишна мазнина и слаба циркулация на кръвта. Но в никакъв случай причината не са токсините.

2. Целулит се появява само при по-пълни хора
Вярно е, че колкото по-пълен е човек, толкова по-забележим става целулитът. А по-голямото количество подкожна мазнина притиска още повече съединителната тъкан и мазнината си пробива път към кожата. Въпреки това целулит се появява и при жени с различни мерки и тегло.

3. Кардио тренировките са най-добрият вариант за борба с целулита

Истини и митове за целулита: Можем ли да се преборим с него?

Вярно е, че кардиото помага за намаляване на теглото, но за да бъде кожата ви гладка и стегната, трябва да правите упражнения, които тренират издръжливостта ви, като предизвикват мускулни контракции. Така се постига сила и анаеробна издръжливост.

4. Липосукцията ще ви помогне да изглеждате по-добре
Ако имате целулит, липосукцията не е решение за неговото премахване. Не само че няма да ви помогне, но може дори да увеличи разпространението на "портокаловата кожа".

5. Фирмените кремове могат да излекуват целулита

Истини и митове за целулита: Можем ли да се преборим с него?

Кремовете, които се продават кажи-речи навсякъде, не могат да премахнат целулита, а само да създадат илюзия за това. Заради съдържанието си на ретиноиди те могат да предизвикат временно подобрение, защото създават по-плътен слой върху кожата, който има камуфлажен ефект и прикрива целулита.

6. Дрехите, които носите, могат да намалят целулита
Не вярвайте че вталяващото бельо или подобен тип дрехи ще са ви от полза. Напротив, някои твърде тесни дрехи могат да създадат обратен ефект. Те могат да допринесат за появата на целулит, като притиснат кръвоносните съдове и намалят кръвообращението ви.

ИСТИНИ

1. Жените са по-застрашени от поява на целулит от мъжете 
Причината за това е, че жените имат повече мазнини около ханша и бедрата. Освен това имат по-малко съединителна тъкан, която да я държи на място.

2. Процедурите без операционна намеса наистина помагат
Лазерните процедури и масажи се използват често, за да намалят появата на целулит. Резултат от тях има, но за кратък период от време. Все пак са за предпочитане пред кремовете и ако можете да си ги позволите, те несъмнено са по-добрият избор.

3. Целулитът се влошава с времето

Истини и митове за целулита: Можем ли да се преборим с него?

Колкото повече старее женското тяло, толкова по-малко естроген произвежда. Естрогенът е хормон, който подпомага работата на кръвоносните съдове, което означава, че намаляването на естрогена води до по-слабо кръвообращение. Намалява се произвеждането на колаген и се къса по-отслабената съединителна тъкан.

4. Причината за целулит може да е в гените 
Вярно е, че целулитът може да се предава наследствено, тъй като има ген, който ви поставя в риск от по-засилена поява на целулит. Така че, ако във вашето семейство целулитът е често срещано явление, имайте едно наум.

Разбира се, не е сигурно, че имате ли този ген, ще развиете целулит. Има редица други фактори, които повлияват върху появата и разпространението му.

5. Упражненията могат да намалят появата на целулит

Истини и митове за целулита: Можем ли да се преборим с него?

Има упражнения, които не могат да премахнат вече появилия се целулит, но могат да ви предпазят от бъдещи прояви на неприятния проблем.

Тъй като целулитът се появява тогава, когато влакната на съединителната тъкан са отслабени или губят еластичността си, ако заздравите тези области чрез тренировки и премахнете излишната мазнина, може да се предпазите от бъдещи появи и да направите по-малко забележим вече появилия се целулит.

6. Определени храни могат да помогнат в борбата с целулита
Сам по себе си хранителният режим не може да спре появата на целулит, но може да намали разпространението му и да ви помогне да поддържате здравословно тегло.

Добрата хидратация ще помогне за укрепването на съединителната тъкан. Затова се опитвайте да ядете повече краставици, домати, чушки -храни, в които преобладава водното съдържание.

7. Цигарите могат да спомогнат за появата на целулит

Истини и митове за целулита: Можем ли да се преборим с него?

Тъй като, според проучвания, цигарите намаляват кръвообращението и нарушават производството на колаген, те са естествена предпоставка за появата и развитието на портокаловата кожа.

8. Няма постоянно разрешение на проблема с целулита
Учените намират все по-дълготрайни решения на проблема. Последната иновация е специална операция чрез лазер, която влияе на мазнините, и стимулира появата на колаген. Операцията е на стойност 3500 долара, но ефектът от нея продължава до две години.

Ако обаче не се храните здравословно, не обръщате внимание на теглото си и не спортувате, то никакви операции и процедури няма да ви помогнат. В други случаи дори и да се стараете да водите здравословен начин на живот, за съжаление появата на целулит е неизбежна и не зависи от вас.

Няма начин да се застраховате от него, но може да опитате да намалите количеството подкожна мазнина и да укрепите съединителната тъкан по различни изпитани начини.

За да четете още полезни статии, станете част от страницата на Jenite.bg във Facebook.

2 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay