Как да се отървете от пъпка на устните, според дерматолозите

Как да се отървете от пъпка на устните, според дерматолозите
unsplash

Едно от най-неприятните неща, които могат да се случат на човек, е да стане сутринта, да се огледа в огледалото и да забележи, че на лицето има огромна пъпка. А когато е разположена на устната, положението става още по-страшно. 

Пъпките наистина са неприятни, особено когато току-що сте усъвършенствали играта си в грижата за кожата. Но въпреки че технически не можем да контролираме появата на пъпки, има начини да се справим и да ги предотвратим за в бъдеще. А пъпките по устните са още по-неприятни.

Така че, в името на красотата, продължавайте да четете, за да научите какво причинява пъпки по устните, как можете да разберете дали е пъпка или херпес и как да ги предотвратите, с някои одобрени от дерматолози съвети.

Защо имам пъпка на устната си?

Няколко различни неща могат да причинят появата на пъпки по устните, но това се случва главно, когато порите са запушени около краищата на устните или местата, където има косми. 

Може да има бактериална или гъбична форма на растеж в космения фоликул или може да е просто топка масло, наречена милиарна киста. 

Що се отнася до това как порите се блокират, пъпките по устните се образуват подобно на пъпките в другите части на лицето. Причините могат да включват:

Генетика

Хормони

Комедогенни локални продукти (известни още като продукти, пълни с масла, балсами за устни или гланц за устни)

Диета (захари и нишесте)

Натрупването на бактерии, мазнини и мъртви кожни клетки

По същество маслата се събират в порите, което води до свръхрастеж на бактерии, което от своя страна създава възпалителна реакция в кожата. 

Пъпките по устните се появяват на местата, където има мастни жлези, тоест краищата на устните и линията на устните. Те обаче могат да се появят и в ъглите, както и над и под устните, тъй като там има космени фоликули. 

Пъпка или херпес е?

Пъпките по устните и херпесите са много разллични. Херпесът изглежда като мехур, докато пъпките са подутини, които имат бял връх. Херпесът обикновено започва с усещане за изтръпване или парене, преди да се развие в болезнени раничка или пълна с течност подутина. 

Херпесът може да се образува и в устата и се причинява от вируса на херпес симплекс (HSV). Ако това е първично огнище, симптомите обикновено са по-тежки: парене и изтръпване, последвано от болезнени рани, температура, болки в тялото, главоболие, подути лимфни възли. Ако е стара инфекция, която се обостря, симптомите обикновено са само парене или изтръпване преди развитието на херпеса. Херпесът се образува и заздравява в рамките на една до две седмици.

Как да се отървете от пъпките по устните

Локалните лекарства против акне са решението и за пъпките на устните. Добре е да използвате продукти с активни съставки като ретиноиди, салицилова киселина и бензоил пероксид. Ако пък има сърбеж, можете да използвате крем с хидрокортизон.

Можете също да използвате маски за лице с въглен, тъй като отпушват порите и намаляват възпалението. 

Как да предотвратите появата на пъпки по устните?

Използвайте същите продукти, които споменахме по-горе и ексфолирайте кожата на лицето редовно. Това помага да се отворят порите на лицето ви и появата на пъпки, като намалява растежа на микробите. 

В същото време се опитайте да избягвате комедогенните продукти, тъй като те могат да запушат порите, и използвайте такива, които не съдържат масла, като същевременно ограничите приема на млечни продукти, захари, нишестета, и храни с висок гликемичен индекс. 

Друга причина за поява на пъпки около устните е обезкосмяването на зоната. Ако например използвате кола маска и забелязвате, че ви излизат пъпки, опитайте да премахвате космите по друг начин.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay