Каква е разликата между милиум и пъпка с бял връх

Каква е разликата между милиум и пъпка с бял връх
Pexels

Когато страдате от акне, понякога може да е трудно да разграничите видовете пъпки, които се появяват по кожата ви. Едни от най-често срещаните са тези с бели връхчета, които се появяват, когато порите на лицето се запушат със себум, мъртви кожни клетки и замърсявания. Белите връхчета могат лесно да бъдат объркани с по-тежки видове акне, включително папули и пустули, които са възпалени на вид и могат да съдържат натрупване на бактерии и гной, за разлика от белите точки.

Друг тип пъпчици по лицето ви също могат да бъдат объркани с бели връхчета, включително малките бели петънца, известни като милиуми. Милиумите се определят като малки бели петна, които обикновено се появяват около очите. Въпреки че може да изглеждат подобни на външен вид, милиумите са напълно различни от белите връхчета и не реагират по същия начин на медицинско лечение.

Какво е милиум?

Милиумите са съставени от естествено произведен протеин, наречен кератин - същият, който изгражда косата и ноктите ви. Освен това е градивен елемент на кожата, особено на външния слой - епидермиса. Този конкретен протеин е един от многото градивни елементи на вашето тяло. Все пак, понякога може да причини проблем върху външния слой на кожата.

Докато милиумите могат да се появят навсякъде по кожата ви, най-характерният участък е областта близо до очите. Те се образуват, когато мъртвите кожни клетки попаднат под нов слой кожа. След това кератинът се втвърдява и се превръща във видимо петно, известно като милиум. В зависимост от това колко кератин е бил уловен, милиумите могат да варират по размер и количество. Така че вместо да се състоят от излишно омазняване или подобни на себум бели точки, милиумите се състоят от натрупване на кератин.

Имайте предвид, че милиумите могат да бъдат причинени и от неправилно почистване на лицето, запушени пори, липса на сън и някои кожни заболявания, в допълнение към излагането на ултравиолетови лъчи. Тези малки кератинови отлагания също могат да бъдат наследствени, симптом на автоимунно състояние или страничен ефект от всяко лекарство, което включва стероиди.

Ако се притеснявате, че появата на дребни пъпчици е симптом на нещо друго, най-добре е да се консултирате с вашия лекар или дерматолог. Но има начини да ги лекувате сами - стига да не се опитвате да ги изтискате или премахнете. Заложете на нежно ексфолиране. Парата също е отлично средство, което помага за отваряне на порите, за да улесни отделянето на мъртвата кожа.

0 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay