Полиглутаминова киселина- какво представлява и трябва ли да я добавите към рутината си?

Полиглутаминова киселина- какво представлява и трябва ли да я добавите към рутината си?
unsplash

Мислехте, че хиалуроновата киселина е най-добрият хидратант в света? Оказва се, че не е точно така. Появи се още една нашумяла съставка за грижа за кожата, която обещава да трансформира кожата ни- полиглутаминова киселина. Но дали полиглутаминовата киселина (известна също като PGA) си струва рекламата? И може ли наистина да съперничи на добрата стара хиалуронова киселина?

Какво е полиглутаминова киселина?

Полиглутаминовата киселина е естествен, биоразградим полимер на аминокиселината глутаминова киселина, произведена чрез ферментация на японски соеви зърна с Bacillus subtilis. Това е много наука в едно изречение, така че нека го опростим леко.

Полиглутаминова киселина е вид съставка, наречена пептид и се състои от верига от определен тип аминокиселина, наречена глутаминова киселина. Но въпреки че е пептид, не действа по същия начин като пептидите против стареене, за които може би сте чували, но действа като овлажняващ агент, като блокира влагата в кожата. Полиглутаминовата киселина е овлажнител, като хиалуроновата киселина, което означава, че основната му роля е да привлича водата като магнит. Полиглутаминова киселина се получава чрез ферментация на японски соеви зърна със специфичен щам бактерии, които също могат да бъдат намерени в кимчито. 

Как действа полиглутаминова киселина?

И така, как тази малка верига от аминокиселини работи в нашата кожа? Полиглутаминовата киселина е мощен овлажнител, който не само вкарва вода в кожата, но и я задържа там. Задържа тази влага, като създава бариера върху кожата, за да предотврати загубата на хидратация отвътре и да предотврати дехидратацията отвън.

Полиглутаминова киселина може също потенциално да предотврати нещо, наречено хиалуронидаза, което е ензимът, който разгражда хиалуроновата киселина в кожата. Това последно предимство е голямо, тъй като естествените нива на хиалуронова киселина в нашата кожа се изчерпват с напредване на възрастта, което означава, че сме по-склонни към дехидратация, колкото повече остаряваме.

За кого е полезна полиглутаминова киселина?

Кой трябва да използва полиглутаминова киселина? Е, оказва се почти всеки. Но ще видите най-голямото подобрение, ако кожата ви е дехидратирана или без блясък.

Като свързва водата с кожата, полиглутаминовата киселина е супер активна, осигуряваща блясък на кожата. Поради способността си да привлича вода, тази киселина ще помогне за минимизиране на фините линии и бръчки и ще поддържа кожата мека, еластична и здрава. PGA също има антиоксидантни свойства, инхибира производството на меланин и укрепва бариерната функция. 

В крайна сметка всички типове кожа могат да се възползват от полиглутаминова киселина като хидратираща активна съставка, но особено зряла и суха кожа, или тези с отслабена бариерна функция. Единственото предупреждение е, ако имате мазна кожа. Ако имате мазна кожа, тогава прекомерното хидратиране на кожата ви всъщност може да ви навреди. 

Освен че подобрява външния вид на кожата ви, полиглутаминовата киселина може също да подобри завършека на вашия грим. Чрез увеличаване на съдържанието на вода в епидермиса (горния слой на нашата кожа), полиглутаминова киселина позволява на вашите течни фон дьо тени да се плъзгат по кожата по-добре за по-гладък завършек. 

По-добра ли е полиглутаминовата киселина от хиалуроновата?

Полиглутаминовата киселина има голям молекулен размер, докато хиалуроновата киселина може да има много по-ниско молекулно тегло, което позволява значително по-дълбоко проникване. Ето защо, с прости думи може да се каже, че полиглутаминовата киселина работи на повърхността, а хиалуроновата киселина - в дълбочина. Освен това полиглутаминовата киселина образува мек, гладък филм върху кожата, което води до защита на външния слой. Те са различни молекули с различни действия, но ако говорим за ефикасност на хидратацията, тогава полиглутаминова киселина увеличава капацитета на кожата за влага по-ефективно. 

Статистиката също е в полза на полиглутаминовата киселина, със способността на една молекула да задържа до 5000 пъти собственото си тегло във вода, в сравнение с 1000 на хиалуроновата киселина. 

Хиалуроновата киселина е много добра за осигуряване на дълбока хидратация в кожата, но защитният филм на полиглутаминовата киселина позволява на тази по-нова съставка да осигури по-видими, незабавни резултати.

Всъщност можете да използвате и двете в комбинация. Те не си пречат, а по-скоро се допълват много добре, тъй като хидратират кожата на всички нива. 

Как да използвате полиглутаминова киселина във вашата рутина?

Полиглутаминовата киселина е съставка, която се комбинира добре с други активни вещества и следователно е лесна за включване в рутината. Тя е чудесен активен продукт за използване както сутрин, така и вечер и има място във всички продукти, от почистващи препарати до серуми и овлажнители. Най-добрият ефект обаче ще бъде в серумите и овлажнителите. Това е така, защото те остават върху кожата, вместо да се отмиват, което им дава максимална възможност да свършат своята работа.

Полиглутаминова киселина винаги трябва да се нанася директно върху кожата в продукт на водна основа и преди всичко, което съдържа масла. Тази последователност е важна, защото маслото е по-тежко от водата.

Въпреки че е киселина по име, полиглутаминовата киселина не ексфолира кожата, така че няма реален риск да прекалите с нея. Колко често ще го използвате ще зависи от вашия тип кожа и индивидуалните нужди. Опитайте продукта, нанесете препоръчаните количества и ако работи за вас, това е страхотно. Ако не, винаги можете да добавите малко повече.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay