Разбиваме най-разпространените митове за акнето

Разбиваме най-разпространените митове за акнето

Все още има какво да се желае относно разбирането на хората по темата за акнето. Това, което знаем е, че има връзка между производството на себум и/или хормони и акнето и че лечението трябва да бъде силно персонализирано. Знаем също, че заблудите за този проблем са широко разпространени, затова днес отделяме време да разбием най-често срещаните митове.

Акнето е резултат от лоша хигиена

Ироничната част от този мит е, че хората с акне често имат стриктни, дори понякога агресивни режими за почистване на кожата. В повечето случаи те спазват по-добра хигиена от хората с безупречна кожа. Специалисти по темата са категорични, че акнето не е резултат от лоша хигиена.

При кожите, предразположени към акне, трябва да се използва агресивна козметика

За леки до умерени случаи на акне е добре да заложите на нежен, подхранващ режим. Понякога опростяването му може да бъде от голяма полза. Консултирайте се с вашия дерматолог относно употребяваните от вас продукти, за да ви помогне да се отървете от ненужни такива и да се ориентирате върху това, което наистина помага.

Препоръчителният режим за хигиена на лицето при кожа, склонна към акне, е измиване два пъти дневно с нежен продукт, който не пресушава кожата. Също така се уверете, че нанасяте безмаслени, некомедогенни продукти и леко ексфолирате с ВНА (салицилова киселина) или АНА, ако е необходимо. И не забравяйте да хидратирате с некомедогенна формула.

Само тийнейджърите имат акне

Ако прехвърляте 20-те години и все още се борите с пъпки по лицето, то знайте, че не сте единствена. Да, тийнейджърите са предразположени към акне, заради бушуващите хормони и склонността на кожата да се омазнява повече, но това не значи, че възрастните хора нямат пъпки. Хормоните и производството на себум в кожата ни се променят през целия живот, особено при жени, които се борят с акне, свързано с техния менструален цикъл или бременност.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

0 1
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay