Как се променя кожата ви по време на бременност

Как се променя кожата ви по време на бременност

Бременността е радостно преживяване за всяка майка. Но тя идва със своите предизвикателства. Поради хормонални промени, жената преживява няколко физически промени през тези девет месеца. Докато повечето от тях изчезват сами след раждането, други се задържат дълго време. Това важи и за кожни проблеми.

Физическите, хормоналните и имунологичните промени, настъпващи през тази фаза, също променят кожата на бременна жена. Всички промени на кожата не трябва да се приемат с лека ръка. Ето за какво трябва да внимавате и при нужда да се консултирате с дерматолог.

Бенки

По размер, форма и цвят жените изпитват всякакви промени в бенките си по време на бременност. Според данните около 10 % жени съобщават за промяна в съществуващата си бенка през тази фаза. Повечето от тези промени са временни поради разтягане на кожата, особено в области като гърди и корем. Няма нищо притеснително за такива бенки. Някои промени обаче могат да бъдат признак за потенциален рак на кожата и редовното изследване може да помогне за ограничаването му в началния етап. Така че, потърсете бенки, които са асиметрични, имат граници, са предимно многоцветни или черни и имат диаметър повече от 6 мм.

Кафяво обезцветяване

Много бременни жени също развиват вертикална кафява линия на корема си. Наречена linea nigra, тази черна линия се образува поради хормонални промени. Подобни линии могат да се видят и на бедрата. Това е естествена част от бременността и няма за какво да се притеснявате. Тази линия изчезва след раждането.

Стрии

Стриите са често срещана промяна, която се случва по време на бременност. За да се направи място за растящото бебе, матката се разширява и с това мускулите на корема също се разтягат. Разтягането на кожата също е често срещано в области като гърди, седалище и ханш. След раждането кожата се връща към нормалното, но белегът остава завинаги. Ако се притеснявате за белезите, нанесете мехлеми като ретиноиди, за да ускорите лечебния процес.

Акне

От черни точки до бели точки, хормоните на бременността също могат да причинят тежка форма на акне. Тези пъпки са доста различни от тези, които се появяват през тийнейджърските години. Тези огнища на акне могат да бъдат доста трудни за лечение и могат да ви мъчат през цялата бременност. Най -добре е да не предприемате самостоятелно лечение. Говорете с вашия дерматолог или лекар за подходящо лечение.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay