Слънцезащита върху устните- защо е толкова важно?

Слънцезащита върху устните- защо е толкова важно?
Pexels

Създаването на навик за нанасяне на SPF е едно от най-добрите неща, които можете да направите за цялостното си здраве. Тези продукти ни предпазват при излагане на суровото ултравиолетово слънце, което в крайна сметка е отговорно за причиняването на рак на кожата и преждевременно стареене.

Трябва да нанасяме широкоспектърен SPF, 30 или по-висок, върху всяка открита част на кожата и трябва да се нанася отново на всеки два часа. 

Слънцезащита върху устните- защо е толкова важно? Pexels

Устните са зона, която често се забравя, но е много важно да нанасяте SPF и тук. Всъщност тази област всъщност може да е по-податлива на увреждане от слънцето, тъй като е постоянно изложена и често пренебрегвана. Кожата тук също е доста тънка в сравнение с други области. 

Слънцезащита върху устните- защо е толкова важно? Pexels

Хроничното увреждане на устните от слънцето може да доведе до бръчки, лющене, изтъняване и сухота. Освен това може да доведе до рак на кожата на устните, който е много опасен и агресивен. 

Има дори състояние, наречено "актиничен хейлит", при което устните са постоянно напукани заради UV увреждане, което е изключително неприятно.

Колко често трябва да нанасяте SPF върху устните?

Слънцезащита върху устните- защо е толкова важно? Pexels

Нанасянето на SPF върху устните ви всеки ден и честото повторно нанасяне е най-добрата ви защита срещу всичко изброено по-горе. Подобно на съветите, дадени за останалата част от кожата ви, трябва да използвате SPF 30 или по-висок за устните си, за да получите адекватна защита от слънцето.

Трябва да нанасяте SPF за устни поне на всеки два часа, когато сте на открито. Също така не забравяйте да нанесете отново след хранене или ако имате навик да облизвате или хапете устните си. И точно като останалата част от тялото ви, целогодишното приложение, независимо дали е зима или лято, е задължително. 

Слънцезащита върху устните- защо е толкова важно? Pexels

Ако ви се струва трудно да се спазва този режим, тогава можете да правите други неща, които предпазват устните ви от слънцето, като носене на шапка, придържане към сенчести места и избягване на пиковите слънчеви часове (между 10 и 14 часа).

Забравете какво знаете за балсамите за устни със SPF. В миналото много от тези продукти се усещаха като тебеширени или твърде плътни, а някои оставяха неприятен бял оттенък. Днешният клас SPF балсами за устни са формулирани с овлажняващи, подхранващи съставки и могат да придадат красив цвят или малко блясък.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay