Развенчани митове и потвърдени истини за кожата на лицето

Развенчани митове за кожата

Развенчани митове и потвърдени истини за кожата на лицето

Страхуваш ли се понякога, че подхождаш изцяло грешно с режима си и с грижата за външния вид? Дерматолози от Кембридж слагат край на съмненията дали правиш всичко както трябва и представят най-разпространените грешки, влияещи негативно на кожата.

 

Мит 1: Цялостната грижа за кожата трябва да включва три стъпки.

Истината: Почистване - тоник - хидратиращ продукт е схемата, която сме свикнали да приемаме за задължителна. Дерматолози и козметици я хвалят, но предимно онези от тях, които говорят от телевизионните реклами. Медиците от Кембридж обаче имат друга версия: "Хората си мислят, че тоникът и лосионът помагат при мазна кожа, но истината е, че омазняването е защитна реакция. Когато оставиш кожата без нейното естествено покритие, тя е оголена и наранена и произвежда още по-голямо количество мазнина."

Това значи, че спокойно можеш да пропускаш втората стъпка, особено ако забележиш, че не води до положителен ефект.

 

Мит 2: Трябва да миеш лицето си два пъти на ден.

Истината: Твърдението, че задължително трябва да използваш специално почистващо средство сутринта е продиктувано от желанието на търговците да използваш по-често продукта им и съответно те да реализират повече продажби. Вечер, след като цял ден кожата е била подложена на какви ли не агресори и замърсяване, е задължително да я почистиш добре, но сутрин единственото, от което се нуждае твоето лице е вода и пръстите ти, а не антибактериален гел.

 

Мит 3: Имаш нужда от скраб за блестяща кожа

Истината: Прекаленото ексфолиране също води до повишено омазняване, така че блестящата кожа ще е налице, но няма да си доволна от нея. Според дерматолозите кожата се обновява достатъчно добре и сама, а употребата на продукти за пилинг трябва да е по-премерена.

 

Мит 4: Сухата кожа води по поява на фини бръчки.

Истината: Жените често бъркат сухотата и лющенето с бръчките, смятат специалистите и отново напомнят да не пропускаме хидратацията - тя не заличава бръчките, но ги прави по-незабележими.

 

Мит 5: Ако оставиш маската за лице да престои цяла нощ, ще извлечеш повече от полезните й съставки.

Истината: Маските доставят мощна порция активни вещества или овлажняват много бързо кожата, но ти можеш да извлечеш повече от тях като си причиниш черни точки или олющеване, твърдят с лека ирония  дерматолозите и допълват: "Трябва да използваш продуктите, както е оказано от производителите. Наистина, смяташ ли, че си по-запозната от специалистите, извършили клиничните тестове на продукта?"

Спи с нещо по-вълнуващо от маска за лице, съветваме пък ние.

 

Мит 6: Фон дьо тен със слънцезащитен фактор стига, за да се предпазиш от вредните лъчи.

Истината: Със сигурност трябва да сложиш крем със SPF (sun protect factor) под фон дьо тена, освен ако не го нанасяш на прекалено плътен слой като маска, но от хелуинските.

0 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay