Кои са най-опасните храни за сърцето (Част 1)

Кои са най-опасните храни за сърцето (Част 1)
Pexels

Сърцето е един от най-важните органи в нашия организъм, а грижите за него започват от начина, по който се храним. Всичко, което съдържа чинията, рефлектира пряко върху състоянието на сърцето ни. Правилното хранене понижава риска от от развитие на сърдечни заболявания чрез понижаване на "лошия" холестерол и триглицеридите в кръвта, понижаване на кръвното налягане, контролиране на теглото и/или подобряване на инсулиновата чувствителност.

Омега-3, калий, калций, магнезий, фибри, фитонутриенти и антиоксиданти печелят най-добри оценки в тези категории. И след като поговорихме за това кои са полезните вещества, трябва да обърнем внимание и на вредните. Ето кои са на-опасните храни за сърцето!

Колбаси

Дори вариантите с по-ниско съдържание на мазнини съдържат консерванта натриев нитрат. Нитратите могат да увеличат вътрешното възпаление, а то има пряка връзка с развитието на атеросклероза, втвърдяването или стесняването на артериите.

Кои са най-опасните храни за сърцето (Част 1)

Хот дог

Хот-догът и колбасите могат да бъдат с високо съдържание на наситени мазнини. Дори вариантите с ниско съдържание на мазнини обикновено са пълни със сол. Важно е да наблюдавате приема на натрий, тъй като завишените количества в храната често водят до по-високо кръвно налягане.

Кетчуп

Кетчупът също е с много високо съдържание на натрий. Само две супени лъжици съдържат 320 милиграма натрий - 14 процента от дневния ви препоръчителен лимит от 2300 милиграма, препоръчан от Американската сърдечна асоциация. Плюс това, той може да се похвали с осем грама захар за същото количество.

Сос барбекю

Няколко супени лъжици от любимия на мнозина сос съдържат около 310 милиграма натрий. Потърсете опции с по-малко натрий и по-малко добавени захари, или още по-добре: направете си сами и подправете на вкус.

Трапезна сол

Около 70 процента от общата ни консумация на натрий идва от храна, която се намира в пакети или консумираме в ресторанти. Други 15 процента се намират естествено в различните видове храна. След тях остават около 15% натрий, чийто прием ние напълно можем да контролираме. Започнете, като добавяте половината от това, което рецептата изисква и увеличете мащаба, за да използвате само това, от което се нуждаете. За да не посолявате допълнително по навик, оставете солта в кухнята и я носете на масата само ако имате нужда от нея след първата хапка.

Зърнени закуски

Кои са най-опасните храни за сърцето (Част 1)

Погледнете отново етикета за хранителните стойности на вашата зърнена закуска. Има ли повече от осем грама захар на порция? Изхвърлете я.
Експертите посочват, че храните с високо съдържание на добавена захар могат да бъдат огромна заплаха, тъй като допринася за затлъстяване, възпаление, висок холестерол и диабет – всички те са рискови фактори за сърдечни заболявания.

Подсладени и ароматизирани млекца

Тези продукти съдържат огромно количество калории, а добре знаем и че изкуствените аромати и вкусове са изключително вредни за здравето като цяло.

5 2
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay