Кой изяде Златната рибка?

Теория и история на гадинката, която изпълнява желания

Кой изяде Златната рибка?

За щастие, въпреки Голямата лоша криза, все още имаме възможност да си хапнем други речни или морски видове за Никулден. Не сме опряли до Златната рибка. Освен в развъдниците и в частните аквариуми, тя продължава да си живее основно в легендите. Някога – в приказките на Пушкин, братя Грим и т. н., а днес е любим герой на брилянтното устно, вестникарско и виртуално творчество, наречено "вицове”. 

Там Златната рибка се характеризира с това, че обича да комуникира с хора от провинцията и очевидно не знае колко чувствително е станало обществото откъм дискриминация, тъй като упорито продължава да ги нарича "селянино”. В една от последните интерпретации, които чух, Златната рибка вече беше расистка. Хванал я тъмнокож и тя му заявила, че поради убежденията си, не може да му изпълни три желания и тъмнокожият ще трябва да се задоволи с едно. 

Разбира се, това е само виц. Но ако проследим вековната история на Златната рибка, не само в расистка трябва да се превърне, а дори да изпитва непоносимост към всички човешки същества. Ако ще и кожата им да е с няколко цвята от дъгата. 

Златната рибка е азиатка по произход
Всъщност, в природата изобщо няма такова животно – Златна рибка. Съществуването ѝ дължим на китайците. Източните народи са известни със следния парадокс: хем дълбоко уважават и се прекланят пред природата, хем много обичат да си правят с нейните чеда експерименти, които по-често приличат на гаври. За пример – превръщането на големи дървета в домашни саксийни растения (бонсай); жестокото стягане и деформиране на женското стъпало, за да остане съвсем малко. 

И със Златната рибка така. Отначало тя представлявала вид ориенталско шаранче, сивкаво и обикновено на цвят. Грешката му била там, че имало естествена склонност към различни мутации в цветовете. Китайците си го харесали още много отдавна. Според една легенда, златни рибки се появявали още в началото на Света, дори се знаело в кое езеро точно. Според друга приказка, 7-8 века преди Христа имало страхотна суша и дъждът започнал да вали чак, когато насред земята се появил блестящ кладенец и първата Златна рибка изскочила от него. 

Не се знае кога точно "жълтурковците” решили сами да си произвеждат рибки в златисто, но към X в. вече знаели как точно да ги отглеждат, за да се случи това. И не си мислете, че водните гадинки по природа си идват с пакет от изпъкнали очи и натруфени перки! Получили са се в следствие на изкуствена хиперболизация, задоволяваща естетическото чувство на китайците (очи като на празничните им дракони) и на японците (големи изящни плавници). 

Първоначално единствено императорското семейство имало право да разполага с декоративни любимци в жълто. Този цвят бил запазената му марка. Може би затова и до днес Златната рибка е най-често оранжева, въпреки че генетически е по-лесно да се получи жълта такава.

Кой изяде Златната рибка?  

Златната рибка – френска метреса 
Постепенно знанията относно преобразяването на шаранчето в Златна рибка се разраснали достатъчно и тя станала общодостъпна. Започнала да плува и в европейски аквариумни води. 

Говори се, че едно от първите появявания на Златната рибка в Европа е като подарък за мадам Дьо Помпадур. Прочутата дама била любима метреса на краля и на свой ред, още не чак толкова прочутата рибка, се превърнала в "метреса" на мадам Помпадур. 

Към XVI в. Златната рибка вече била достатъчно популярна на Стария континент. Възприемали я като символ на богатството и късмета, набедили я за изпълнителка на желания. Разбира се, никой не си и помислил да я пусне на свобода. Превърнало се в традиция съпрузите да подаряват златни рибки на жените си, по случай първата годишнина от сключването на брака им. Това трябвало да предизвика просперитет през следващите години. Когато с времето Златната рибка станала по-достъпна, традицията се загубила. 

Златната рибка става американка 
Преди 200 години златната пътешественичка била занесена и в Америка, където станала всеобща любимка. На теория, обаче. На практика си останала затворничка в стъклен кафез, с необичайни за естествения си вид цветове. 

Златната рибка станала и актриса. Често участва в анимационните филмчета, където обикновено изгладнели домашни любимци се опитват да я докопат. В крайна сметка обаче, животното, което се нае да я изяде, е Човекът. Американецът, по-специално. Тамошните младежи имали мания да поглъщат златни рибки като ритуал за приемането им в някои колежански братства. За щастие, в наши дни това се случва рядко. 

Накратко, това беше историята за приключенията на рибката, която днес няма да изядем. Въпреки че не я слагаме в тигана обаче, едва ли ѝ е особено приятно и в клаустрофобичните стъклени сфери, където ни харесва да я държим. Вместо украса. Пожелавам вкусен празник на всички, които имат повод за веселба! Дано занапред бъдем по-"човечни" спрямо животните. Защото едно е да ги използваме за храна, а съвсем друго – садистично и за украса. 

Добър апетит!

17 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay