Своеобразната ни седмица, посветена отчасти на рибата, е на път да приключи. Смятаме, че избрахме достоен край за една иначе толкова полезна и вкусна поредица.
Необходими продукти за 4 порции:
4 дребни скумрии
1 ч. л. кимион на зърна, 1 ч. л. кориандър на зърна
1 щипка семена от копър
½ ч. л. лют червен пипер, по желание
2 с. л. олио
сол и черен пипер на вкус
за салатата:
1 глава целина
2 моркова
1 с. л. лимонов сок, 2 с. л. винен оцет
1 ч. л. естрагон, ситно нарязан
1 с. л. зехтин
1 с. л. копър, ситно нарязан
сол на вкус
за соса от хрян:
200 мл сметана 35%
2 с. л. настърган хрян или готова паста от хрян
1 с. л. ситно нарязан зелен лук
Начин на приготвяне:
Рибите се почистват от двете страни се правят няколко разреза с нож, за да проникнат подправките. Посоляват се от всички страни.
Семената от кимион, кориандър и копър се запичат в сух тиган на умерен огън за 20-30 сек., докато станат ароматни. Оставят се да изстинат и се стриват в хаванче. Рибите се натриват със сместа и се намазват с олиото. Така се мариноват за около 30 мин.
Морковите и целината се нарязват на кубчета и се слагат да се сварят за 10 мин. в подсолена вода, в която е добавен лимоновият сок. Отцеждат се. Оцетът се сгорещява и с него се залива естрагонът. Когато изстине, се прецежда, а салатата се овкусява. Подправя се със сол, зехтин и копър.
Към разбитата сметана за соса се прибавят хрянът, сол на вкус и зеленият лук.
Рибите се слагат на силно загрят грил-тиган или скара, температурата се намалява и се пекат по 3-4 мин. от всяка страна. Сервират се със салатата и соса.
сп. Меню
3 | 0 |