Екстравагантната Сара Бернар

Легендата винаги взима връх над историята

Екстравагантната Сара Бернар

Тя е френска актриса с еврейски произход. Родена е през 1844 година, дете на неизвестен баща и майка куртизанка. Отраснала е в пансион и дълги години искала да стане монахиня, макар че неколкократно била изключвана за непристойно поведение.

Случайност я отвела до голямата сцена. Семеен съвет, съставен от майка ѝ и нейните покровители, решили тя да стане актриса, защото по онова време това бил един от най-лесните начини хубавите жени да си намерят богати опекуни. Само че Сара не демонстрирала никакъв театрален талант. Единствено Александър Дюма забелязал, че "бялата негърка", както я наричали в пансиона заради буйните ѝ коси, притежавала скрити и все още нешлифовани заложби.

Завършила консерваторията и се озовала в една от най-известните трупи - "Комеди Франсез". Заради избухливия си нрав обаче, престоят ѝ не продължил дълго. Дълго след това тя търсела своето място на сцената, но никой не се отзовавал, защото всички се плашели от сприхавостта ѝ, а и не виждали кой знае какво актьорско майсторство от нейна страна. Разочарована, Сара опитала да се самоубие. Това само добавило нова черна точка в и без това незавидната ѝ биография.

Първата любов на Сара бил принц Анри де Лин. Приказката ѝ била на път да се сбъдне, но отново множество пречки се изправили на пътя ѝ. Лин бил готов да се ожени за Бернар, дори се отказал от титлата си, защото неговите родители не одобрявали брака с неизвестната френска актриса. Той ѝ поставил едно условие - да се откаже от сцената. Цената за Сара била твърде висока. Бременна, тя се върнала в дома на майка си, която щом научила, че дъщеря ѝ чака дете, я изгонила от вкъщи. 

Най-голямата любов на актрисата бил нейният син - Морис. Останалите мъже получавали вниманието ѝ най-често срещу определена сума. Така Бернар била в състояние да води екстравагантния живот, за който винаги е мечтала.

Сара станала известна с мъжките роли, които изпълнявала. Наричали я Дон Жуан в пола. Едно от най-популярните ѝ превъплъщения било в шекспировия герой Хамлет.

След години, на върха на славата си, актрисата за втори път попаднала в капана на любовта. Този път неин избраник бил 11 години по-младият от нея грък Жак Дамала. Изживели бурен романс, който обществото следяло с огромен интерес. Сара била толкова влюбена, че предложила на своя "гръцки бог" да се ожени за нея. И той приел.

Нищо не било такова, каквото изглеждало на пръв поглед. Избраникът на френската актриса се оказал подвластен на любовни интриги, на всичкото отгоре бил и наркоман. Първоначално Сара се опитвала да му помага, заключвала морфина и кокаина, но Жак винаги успявал да си набави нови дози. Положението било ужасяващо. Той я напуснал, два месеца по-късно се върнал, молейки я да го приеме обратно. След пореден скандал, довел до физическо насилие над актрисата, тя подала документи за развод. Далама починал на 34 години. Сам, в бедна квартира, забравен от всички.

Сара Бернар е останала в историята със своята екстравагантност. Когато пътувала, винаги се връщала с нов домашен любимец. Веднъж си купила боа, която, за да бъде укротена в парахода, трябвало да изяде цяла свиня. Друг път пожелала да ѝ бъде присадена истинска опашка от тигър, но приятелите ѝ успели да разубедят лекаря, съгласил се на безумната операция. Срещала се с млади момчета, на които можела да бъде баба. 15 години спала в ковчег, защото лекарите ѝ предрекли скорошна смърт и тя държала сама да си купи "вечното легло". Впоследствие свикнала с него и така - до самия край.

Сара Бернар починала през 1923 година. Останала в историята не само като "Дамата с камелиите" или актрисата, превъплътила се успешно в многобройни мъжки роли. Нейно наследство е и непознатата за онова време екстравагантност, разчупила закостенелите стереотипи. Едно е сигурно: безспорно великата актриса е изпреварила времето си. За да остави своя отпечатък - различен, достоен, уникален.

16 1
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay