Музиката не се спира пред дислексията

За Флорънс Уелш пеенето е въпрос на талант и много труд

"Florence and the Machine" са една от онези групи, които или харесваш от първия път, или никога. Тази година те бяха навсякъде – от музикални телевизии до фестивали, а вторият им самостоятелен албум е дългоочакван. Но чакането скоро предстои да свърши. През ноември албумът им ще е факт и смеем да твърдим, фактор, на музикалния пазар.

Новината идва с чисто новото видео към "What the Water Gave Me". Ако името ви се струва познато, взаимствано е от картина на Фрида Кало, а текстът препраща към историята на Вирджиния Улф, която слага край на живота си по особено драматичен начин. Авторката на романа "Мисис Дауауей" пълни джобовете на палтото си с камъни и се хвърля в реката. Поетична смърт за една поетична душа.


С "What the Water Gave Me" Флорънс Уелш играе със съзнанието и въображението ни, в които изникват картини на драматичното самоубийство и историята на една неумираща любов: "Често, когато сядам да пиша, идеите просто се появяват в ума ми. Докато пишех песента, някъде около мен имаше една книга за символизма. Прелиствайки я, видях картината на Фрида Кало. Харесва ми да смесвам обикновеното с необикновеното".

Самата Уелш е необикновена. Още като дете е диагностицирана с дислексия. Заболяване, което изключва възможността тя да пее някога. Но упоритата Флорънс не само че успява, а и впечатлява с гласовите си данни. "Все още се уча как да пея" споделя тя по повод излизането на втория ѝ албум, близо две години след дебютния "Lungs".

Когато започва да пее, звуците, които излизат от устата ѝ, по-скоро наподобяват крясъци. Трудно контролира гласа си. За нея нещо, което на нас ни се струва лесно и приемаме за даденост – да четеш, пишеш, пееш, е изключително предизвикателство. Но се справя. И ни показва, че диагнозата не е присъда, а за музиката няма граници.

9 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay