Коледен пай с тиква и джинджифил

Коледен пай с тиква и джинджифил

Коледен пай с тиква и джинджифил

Коледа е не само традиция, но и повод да експериментирате. Освен с мили подаръци, можете да изненадате хората, които обичате с нещо изпитано и много вкусно. А комбинацията от сладостта на тиквата и аромата на джинджифила е ужасно сполучлива.

Продукти:

За тестото:

300г брашно
1 пакетче масло, полуразтопено
1 щипка сол
1 щипка захар

За пълнежа:

600г тиква
2 с.л. брашно
8 с.л. кафява захар
2 с.л стърготини от джинджифилов корен
1 ч.л. канела
1 щипка индийско орехче
2 яйца
1 ч.ч. прясно мляко
1 ч.л. сол

Замесете тестото, като се уверите, че не са останали цели парченца от маслото. Важно е да го направите бързо, за да не омекне. След като го замесите, го оставете за около 40 минути на температура около 3-5 градуса.

Сварете и пюрирайте тиквата. Към нея прибавете джинджифила, канелата и индийското орехче, както и солта и захарта. Накрая към сместта от тиквата и подправките разбийте яйцата и млякото.

Вземето тавичка или форма за пай, в която разточете тестото, а върху него разпределете целия пълнеж.

Пая се пече на три етапа - в долната част на фурната за около 15 минути на силна температура - 220оС; по средата за около 10 минути, но на температура от 170оС, и накрая най-горе, за да хване хубава коричка, още около 10 минути без да променяте температурата.

Остава ви да устоите на изкусителния му аромат, да го изчакате да изстине и... чак тогава да зарадвате гостите си като го изядете дружно и с наслада!

7 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay