"Умен универсален достъп до енергия"

Първият безжичен монитор

"Умен универсален достъп до енергия"

Много от нас днес вече могат да предават информация от компютъра си до екран по безжичен начин чрез Bluetooth или Wi-Fi. Самите монитори обаче остават неизменно свързани с електрическата мрежа посредством кабели. Поне до сега...

 

На стартиралото в Хановер изложение за високи технологии CeBIT 2011, японският електронен гигант Fujitsu представи работещ прототип на 22 инчов компютърен монитор, който получава едновременно информация и енергия по безжичен път.

 

Трансферът на електричеството към монитора е станал възможен благодарение на технология, подобна на тази, използвана и при зарядните устройства Powermat, използвани за продуктите на Apple. Захранването е концентрирано в т.нар. горещи точки (hotspots), които ще бъдат вградени в офисните мебели или конферентните маси.

 

Технология, наречена "Умен универсален достъп до енергия" (SUPA), е базирана на процеса на магнитната индукция. Тя е толкова безопасна, колкото и зарядните за електрическите четки за зъби, уверяват създателите й.

 

Освен това мониторът може да получава сигнал благодарение на безжичен USB порт от персонален компютър или лаптоп в радиус до 10 метра. От Fujitsu уверяват, че няма разлика между качеството на образа, получаван по въздуха, и този, получаван по кабел.

 

Проектът за напълно безжичен монитор е съвместна разработка на Fujitsu с института Fraunhofer и други немски партньори под егидата на Германското правителство на икономиката. Цената на новия продукт засега е неизвестна.

 

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay