8 от най-лошите неща, които можете да причините на косата си

8 от най-лошите неща, които можете да причините на косата си

Ако домът ви е пълен с уреди за оформяне на коса и стилизиращи продукти, прочетете това. Някои от навиците ни, свързани с красотата и по-конкретно с косата, могат да бъдат абсолютно катастрофални. 

Първият, най-добър съвет, който можем да ви дадем, е да се научите да познавате косата си. Щом познавате косата си, можете да определите точно от какво се нуждае и какво можете да направите за нея. Ако не сте сигурни, то поне не експериментирайте. Доверете се на фризьор, на когото имате доверие, за да получите съвет от него. Ние ще ви кажем кои са нещата, които трябва да спрете да правите, незабавно.

1. Разресване на мокра коса

Може да ви звучи много разумно да разресвате мократа си коса, но истината е, че четката за коса и мократа коса са две неща, които никога не бива да се смесват. Повечето хора не знаят, че когато косата е мокра, тя е по-еластична и по-крехка. Разбира се, има четки, предназначени точно за разресване на мокра коса, но вашата обикновена четка само ще ви навреди. 

2. Спане на памучна възглавница

Оказва се, че спането на сатенена калъфка наистина е много полезно, това не е само маркетингов трик. Спането на памучна калъфка причинява цапане на косата и цъфтене на краищата. Също така, памукът издърпва влагата от косата, което е вредно за нея. 

3. Използването на уредите за коса на много високи температури

Има температура, при която косата може да бъде загрята, преди буквално да изгори. Опитвайте да използвате уредите на възможно най-ниска температура. Също така, сешоарът вреди много на косата ви. Опитайте да го използвате със възможно най-студената струя въздух. И, може да прозвучи глупаво, но НИКОГА не използвайте преси и маши върху мокра коса. 

4. Често подстригване или прекалено рядко подстригване

 Подстригването е абсолютно задължително, за да бъде косата ви здрава, но честотата на подстригване зависи от конкретната коса. Честотата на подстригване зависи от дебелината на косата, цикълът на растеж и начина, по който се грижите за нея.

5. Измиване с гореща вода

Същите правила се отнасят до температурата на водата, както при уредите. По същия начин, по който може да изгори от прекалено горещите уреди, може да изгори и от прекалено гореща вода. А ако не изгори, то поне горещата вода прави косата ви по-крехка и по-лесна за накъсване. Също така горещата вода извлича всички масла от скалпа, което може да доведе до свръхпроизводство на масла, което означава, че косата ви ще се омазнява по-бързо. 

6. Носенето на прекалено стегнати опашки

Конската опашка е лесен и бърз начин да подредите косата си в дните, в които ви мързи да правите каквото и да било с нея. Но връзването на опашката прекалено стегнато може да повреди корените на косата ви. Също така, трябва да правите почивки. Не е добре да ходите с опашка няколко дни поред. 

7. Подсушаване на мокра коса с кърпа

Подобно на проблема с калъфките и кърпите не са много добра опция. Пречупването на косата с тежката кърпа е силно вероятно. Когато косата ни е мокра, трябва да бъдем много деликатни с нея.

8. Използване на сух шампоан

Да, сухият шампоан освежава косата, задържа я чиста по-дълго време, но реално е доста вреден. Той се натрупва върху скалпа и може да причини косопад. Останалите частици от сухия шампоан блокират космените фоликули. Освен това, ако по принцип имате проблеми със скалпа, като пърхот, забравете за сух шампоан. 

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay