8 признака, че косата ви е увредена

8 признака, че косата ви е увредена
Pexels

Истината е, че повечето жени използват преса и сешоар, като невинаги нанасят термозащита. Освен това се обръщаме към сухия шампоан твърде често, а тези от нас, които обичат промените, често правят експерименти с косата си. 

Всичко това се отразява доста негативно на косата ни, но как да разберете дали косата ви вече е увредена? 

Ето няколко признака:

1. Косата не е блестяща и жизнена

Когато косата е без блясък и е склонна да абсорбира светлина вместо да я отразява, това е знак, че е повредена. Здравата коса е блестяща, еластична и мека на допир. Химическата обработка и топлинното оформяне често са виновниците. Важно е да давате на косата си достатъчно време за възстановяване, тоест да не припокривате процедурите. 

2. Накъсана е 

Заедно с липсата на блясък, внимавайте за накъсване на косата. Когато косата преминава през боядисване, продължително излагане на слънце или изсъхне, това може да доведе до лишена от влага коса. Може да забележите, че косата ви постепенно се къса. Това е знак, че трябва да хидратирате косата си добре. Можете да го направите чрез маски за коса и като я предпазвате от слънцето и топлината. 

3. Краищата са изтънени

Понякога накъсването на косата не е очевидно, докато не видите последствията седмици или месеци по-късно. Връхчетата на косата ви могат да бъдат много показателни, така че обърнете внимание на тази област. Често косата, която расте от скалпа, изглежда и се усеща гладка и гъста, но кичурът може да бъде по-тънък към края. Това често може да е резултат от сушене със сешоар и използване на преса и маша. 

4. Заплита се

Заплитането може да възникне по различни причини и е често срещан проблем за хора с фина коса. Въпреки това, ако забележите, че заплитането става все по-лошо, това може да е признак за увредена коса. При суха и увредена коса се получава заплитане, защото кутикулата е грапава, вместо гладка, което създава допълнително триене.

5. Не расте

Някога чудили ли сте се защо изглежда така, сякаш косата ви остава същата дължина или почти не расте, дори когато е минало много време? Това несъмнено е знак, че косата е увредена. Причините са липса на влага в косата и недостатъчно често подстригване. Използвайте овлажняващ крем или комбинация от масла. Колкото по-сух е климатът, толкова по-често трябва да овлажнявате косата.

6. Косата е твърда, когато е мокра

Прекомерното излагане на елементи като слънце, солена вода и хлор може да направи косата ви твърда, когато е мокра, и да изглежда суха и чуплива по краищата, след като бъде оформена. Най-доброто решение в този случай е да подстрижете връхчетата и да нанасяте маска достатъчно често.

7. Усещате косата си чуплива

Чупливата коса изглежда суха и сякаш се накъсва лесно. Това се случва, когато има химическо увреждане, увреждане от слънцето и увреждане от топлина. Продуктите, обозначени с термините "подсилващи" или "възстановяващи", често съдържат прекомерни количества протеин. Това е страхотно за възстановяване, но когато прекалявате с тези продукти и косата ви получи твърде много протеин, нещата могат да имат обратен ефект. 

8. Оформя се трудно

Дните с лоша коса трябва да са еднократни, а не норма. Ако постоянно се справяте с непокорни кичури, това може да е знак, че косата ви е увредена. Здравата коса е копринена, мека и силна. Дайте на косата си почивка, грижете се за нея по правилния начин и нещата ще се нормализират.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay