Какво да (не) правим, за да имаме здрава и красива коса

Какво да (не) правим, за да имаме здрава и красива коса

Напоследък жените започнаха да отделят все по-специално внимание на грижата за кожата си, изпълнявайки козметични ритуали от по няколко стъпки. Но защо тогава се отнасяме пренебрежително към друга част от тялото си, която е пряко свързана с нашата красота. Става дума за косата, към която невинаги полагаме правилните грижи, а дори ѝ вредим, понякога всекидневно. Използваме неподходящи продукти, третираме я с топлина или я боядисваме с безпощадни продукти. Бихме ли причинили подобно страдание на лицето си? Най-вероятно не.

Време е да започнем да се грижим за косите си подобаващо, защото хубавата прическа помага за повишаване на самочувствието ни и просто ни кара да се чувстваме по-добре! Но как да сме сигурни, че подхождаме правилно? Ние сме тук, за да ви покажем!

Никога не лягайте с мокра коса

Има едно често срещано, но погрешно схващане, че можем да спим с мокра коса, оставяйки я да изсъхне през нощта. Но това може да доведе до големи щети,  тъй като косата е най-крехка, когато е мокра. Ако спите на памучна калъфка, влагата ще се абсорбира, което води до увреждане и начупване на косъма. Вместо това първо трябва да попиете кичурите си с памучна тениска или абсорбираща кърпа от микрофибър, след това да нанесете топлозащитен продукт и да изсушите косата си със сешоар на ниска температура за оптимално здраве на косата.

Не премивайте косата си

Твърде честото миене на косата може да наруши естествения биом на скалпа. Неговото перфектно рН е от 4,5 до 5. Чрез всекидневното миене на косата, се премахва нейният защитен слой скалпа ви преминава в режим на паника. Това е особено важно през зимата, когато мократа коса е изложена на по-ниски температури, които могат да дехидратират нишките на косата или да доведат до увреждане при оформяне. Вместо това измивайте косата си веднъж или два пъти седмично и използвайте сух шампоан само когато е необходимо.

Не прекалявайте с продуктите

Понякога си мислим, че колкото повече продукти използваме наведнъж, толкова повече помагаме на косата си. Това всъщност може да доведе до натрупване на продукти, което нарушава здравето на косата и скалпа ви. Натрупаният продукт може да причини сърбеж, когато започне да се смесва с естествените масла, които косата произвежда, както и различни замърсявания.

Какво да (не) правим, за да имаме здрава и красива коса

Четете етикетите

Когато купувате продукти за косата си винаги четете етикета. Избягвайте съставки като натриев лаурил сулфат -  пенител, който е склонен да изсушава и натриев хлорид, който се използва като сгъстител. Натриевият хлорид по същество е "готварска сол" и само ще увреди и дехидратира корените ви.

Намерете подходящата четка за вашия тип коса

Разресването с грешен "инструмент" може да доведе до безброй проблеми за косата, от frizz ефект до пърхот и дори косопад. Ако имате фина коса изберете мека четка с естествен косъм. Тя помага за разнасянето на естествените масла по цялата дължина на косата, придавайки блясък. За гъста коса препоръчваме пластмасова четка с гъвкави зъбци, които разресват косата без да ѝ придават излишен обем. Ако имате къдрава коса е добре да заложите на гребен с разстояние между зъбците, тъй като благодарение на тях къдриците ви ще останат непокътнати.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

2 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay