Методът дерма ролинг лекува косопад: Мит или истина?

Методът дерма ролинг лекува косопад: Мит или истина?
Canva

На фона на многото твърдения в социалните мрежи относно потенциала на дерма ролинга за лечение на косопад, е важно да разграничим фактите от измислиците. Тъй като дерма ролерите не са толкова популярна тема, когато става въпрос за научни изследвания, лесно е да се разпространи дезинформация.

Derma rolling, също известен като микроиглолечение или колагенов индукционен терапевтичен ролер (microneedling), е метод, при който се използва уред с множество малки иглички, пробиващ микроскопични отвори в кожата на скалпа. Този метод се използва широко за лечение на различни проблеми с кожата, включително и косопад.

Въпреки че някои хора съобщават за положителни резултати при лечението на косопад с помощта на дерма ролинг, трябва да се отбележи, че няма достатъчно научни изследвания, които да подкрепят ефикасността му по отношение на косопада. Това означава, че няма конкретни доказателства, че derma rolling сам по себе си е ефективен за облекчаване на косопада или за стимулиране на растежа на косата.

Оказва се, че действително не съществува проучване на метода, което да е доказало лекуването на косопад само чрез дерма ролинг. Това вероятно е така, защото основното предимство на derma rolling за скалпа е подпомагането на усвояването на продукта.

Имайте предвид, че косопадът може да бъде предизвикан от различни фактори, като генетика, хормонални промени, стрес, здравословни проблеми и други. Тъй като derma rolling не адресира причините за косопада, а само се фокусира върху стимулирането на кръвообращението и колагеновата продукция в скалпа, е малко вероятно да бъде единствената и преферирана терапия за косопад.

Сега да разгледаме някои от истините и митовете около derma rolling:

Истина:

  • Дерма ролингът може да подобри попиването на продуктите за коса, като миноксидил или други растителни екстракти, чрез създаване на временни отвори в скалпа.
  • Може да помогне за стимулиране на колагеновата продукция и подобряване на общото здраве на кожата на скалпа.

Митове:

  • Дерма ролингът сам по себе си може да възстанови окапалата коса или да преобразува усуканите фоликули в активни.
  • Методър е ефективен при всички форми на косопад и за всеки тип кожа.
  • Този метод е безопасен и не представлява риск от инфекции или други нежелани странични ефекти. 

Всъщност, при неправилна употреба или незадоволителна хигиена, дерма ролингът може да представлява риск от инфекции и наранявания.

Ако имате проблеми с косопад, най-добре е да се консултирате с дерматолог или трихолог, специализиран в здравето на косата и скалпа. Те могат да ви дадат най-добрите съвети и лечебни опции, които са подходящи за вашата конкретна ситуация.


0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay