Ранното побеляване на косата може да бъде индикатор за здравословни проблеми

То не възниква само и единствено с натрупване на годините

Ранното побеляване на косата може да бъде индикатор за здравословни проблеми

Досадното посивяване на косата е един от най-отличителните белези за напредването на възрастта. Има случаи обаче, при които побеляването започва още в младежките години. Понякога това се дължи на генетични фактори и не е свързано с наличие на здравословни проблеми. Друг път обаче белите коси са индикация за смущения със здравето.

Косата започва да посивява тогава, когато космените фоликули произвеждат по-малко меланин - пигментът, който дава цвят на нашата грива. Според доктор Рошини Раж, който е медицински редактор на сайта Health, започването на процеса на посивяване на косата зависи и от етноса. Например при кавказците той започва на по-ранна възраст, отколкото при азиатците и афроамериканците.

Обикновено посивяването се наблюдава през 30-те години от живота на човека, но понякога то настъпва още през 20-те. Причините за ранното му появяване могат да бъдат няколко. Сред тях попада и факторът "околна среда” и по-точно - ултравиолетовите лъчи на слънцето и различните замърсители на околната среда, смята още доктор Раж.

В по-редки случаи, но все пак възможни ситуации, ранното побеляване на косата е признак за здравословни проблеми. Един от тях може да бъде състояние, наречено витилиго, при което кожата губи своята пигментация. Друг е анемията, при която тялото среща трудности при приемането на витамин В12. Има и случаи, при които ранното побеляване е белег за съществуването на проблеми с хипофизната или щитовидната жлеза.

Ако тази статия ви е харесала, станете част от страницата на Jenite.bg във Facebook!

2 1
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay