Косопадът след раждането е реален – ето как да се справите с него

Косопадът след раждането е реален – ето как да се справите с него
Pexels

Косопадът след раждането се случва често и е доста неприятен. Добре е да бъдете подготвени, за да знаете как да се справите с този проблем.

Защо се случва следродилният косопад?

Този етап на косопад, наречен телогенен ефлувиум, е резултат от стреса върху тялото от раждането. Фактори като загуба на кръв и течности, липса на сън и следродилна депресия могат да допринесат за загубата на коса. Раждането също може да промени цикъла на растеж на косата ви, премествайки по-голямо количество коса от фазата на активен растеж (наречена "анагенна") във фазата на покой (наречена "телогенна"). 

Хормоните също играят важна роля. По време на бременност естрогенът и прогестеронът поддържат косата ви във фазата на растеж по-дълго, но когато хормоните се изравнят, загубата на коса, която не се е случила по време на бременността, се случва сега - изведнъж.

Кога започва следродилният косопад?

Според Американската академия по дерматология загубата на коса след раждането обикновено достига пик около четири месеца след раждането.

Колко дълго продължава следродилният косопад?

Всяка загуба на коса, свързана с раждането, трябва да започне да намалява около една година след раждането. Ако продължи след това, препоръчително е да посетите дерматолог или трихолог, който може да определи дали има някакъв проблем.

Как да се справим с косопада след раждане?

Хранете се правилно

Съсредоточете се върху храни, пълни с протеини и омега-3 мастни киселини - тези съставки помагат на тялото ви да произвежда коса. Зелените зеленчуци също са полезни. Можете също така да помислите за прием на различни добавки. 

Успокойте скалпа си

Здравата коса започва със здрав скалп. Ако скалпът ви е задръстен от натрупвания (да речем сух шампоан), космените фоликули нямат среда, в която да процъфтяват. Измивайте косата достатъчно често и ексфолирайте скалпа. 

Грижете се за бебешките косички

В един момент ще започнете да забелязвате нова коса. Не правете грешката да изправяте и третирате тези косички. Тези косми са изключително деликатни и нежни. В никакъв случай не използвайте преси и маши на тези кичурчета. Можете да ги навивате с помощта на ролки и други щадящи методи. 

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay