„Fashion Against Aids” запознава младите с проблема на 21 век

Модата против СПИН

Стъпваме смело и наперено. Все още не сме сигурни дали от действията ни може да има сериозни последствия, но точно в онзи момент не се замисляме. Емоцията е по-силна, но евентуалният резултат е траен.

Едва ли младите се замислят за опасността от три зловещи латински букви – HIV. И най-вероятно довода е, че на нас това не може да ни се случи, а за българите, че до нас този вирус не е достигнал.

А как можем да привлечем вниманието им и да ги накараме да се предпазват?


Музикантите от U2 работят в тази насока с (RED), но проекта се е заел със "спасението" на Африка, а в България е по-известен с вокалиста на групата Боно.

Червеният кръст постоянно разработва инициативи в целия свят, които запознават младите с вируса, болестта и начините за предпазване. Но явно все още се усеща липса на познание и разбиране на проблема, защото все повече организации се появяват на бял свят и все повече инициативи се поемат от най-неочакваните компании.

През 2004г. се появи международният проект "Designers Against Aids”, лансиран от организацията с нестопанска цел "Beauty without irony”. Чрез проекта организацията се стреми да достигне до младите, използвайки международната медия и елементите на поп културата.

Броени години след създаването на проекта и усилената работа в "образоването" на младежта, DAA реши да се свърже с шведския моден гигант H&M. Така се роди "Fashion Against Aids”.

За кампанията "H&M” разработват свежа и изпълнена с цветно настроение колекция, която включва само унисекс модели, тъй като "СПИН засяга мъжете и жените еднакво", адекватно заяви Селма Блеър.

Да, холивудската актриса Селма Блеър, актьорът от "Gossip Girl” Пен Баджли, Кери Хилсън, Ейкън, Scissor Sisters, Misshapes, Ники Рийд, Шайло Фернандес, Дженифър Гудуин и Скай Ферейра са част от рекламната кампания на новата колекция "Fashion Against Aids”.

"Артистите играят значителна роля в тази кампания, тъй като служат като пример за подражание от младите. Те ще помогнат да разпространим посланието, като говорят за предпазването от ХИВ/СПИН в социалните медии и по време на обществените си прояви.", сподели въодушевено организаторката на проекта DAA, Нинет Мърк. А Ейкън допълва:

"Пътувал съм по света и виждам как HIV засяга хората. Нямаме лек за него, имаме само предпазни средства. Просто се "пазете", за да не се притеснявате повече за него."

Като една истинска почитателка на модата се надявам, че този проект ще има успех. Модата винаги е имала значително влияние върху хората и е време да насочи огромната си енергия към по-милосърдна цел.

 

 

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay