10 грешки, които допускаме в грижата за тънката коса

Вижте кои навярно са те

10 грешки, които допускаме в грижата за тънката коса

Вероятно за тънката коса са виновници гените, които сте наследили от родителите си, но също така от изключително значение е и грижите, които полагате за нея.

Имайте предвид, че много аспекти от начина на живот, които следвате оказват влияние върху състоянието на кожата на главата и самата коса. За това тя да е изтощена, късаща и капеща до голяма степен сте допринесли и вие.

Предлагаме ви да се запознаете с 10-те най-разпространени грешки, които само влошават състоянието на косата ви. Вероятно за част от тях знаете, но за другите, дори не подозирате, че съществуват.

1. Къпете се с твърде топла вода
Правилото за хубава и здрава коса е да се мие на умерена температура. В случай, че се къпете с топла вода клоняща към вряла, то това при всяко едно положение ще изсуши скалпа и ще доведе до прекомерно омазняване, а след това до по-често миене на косата и така ще попаднете в омагьосан кръг, от който доста трудно ще се измъкнете.

2. Използвате сешоар, маша или преса за коса

10 грешки, които допускаме в грижата за тънката коса

В случай, че страдате от тънка, чуплива или капеща коса е необходимо да забравите за употребата на споменатите по-горе електрически уреди. През зимата се къпете вечер няколко часа преди лягане, за да дадеше шанс на косата си сама да изсъхне.

3. Спазвате диета бедна на протеини, витамини и мазнини
Липсата на важни витамини и микроелементи само допълнително влошават състоянието на косата ви. Диетата ви трябва да съдържа достатъчно количество протеини, въглехидрати и мазнини съобразени с височина, ръст, тегло и години.

4. Сресвате косата, докато е мокра

10 грешки, които допускаме в грижата за тънката коса

Грешка, която допълнително влошава състоянието на косата ви. След като я подсушите с кърпа. Фиксирайте я с ръце и я оставете да изсъхне, чак след това можете да си позволите лукса да използвате гребен.

5. Връзвате я на стегната опашка или кок
Връзването на косата всекидневно на стегната опашка или кок може да наруши нейната цялост, което да доведе до окапването и изтъняването ѝ. Ако искате да се радвате на хубава коса я пуснете свободно да се спуска по раменете ви без да я опъвате излишно!

6. Използвате пяна или лак за коса
С тези два продукта дело на съвременната химическа индустрия със сигурност ще влошите качеството и състоянието на косата си, особено ако ги използвате всекидневно. Фиксирайте косата с натурални масла. По този начин ще се радвате на лъскава и здрава грива.

7. Противозачатъчните таблетки нанасят вреди на косата ви

10 грешки, които допускаме в грижата за тънката коса

Според редица проучвания е установено, че за цялостното влошаване на състоянието на косата са виновни противозачатъчните таблетки. В случай, че забележите влошаване на състоянието на косата е задължително да обсъдите промяна на таблетките с личния си лекар.

8. Ползвате твърде често продукти против пърхот
За съжаление химикалите намиращи се във всички шампоани, с които уж решавате проблемите си само задълбочават състоянието на скалпа и косата ви. Потърсете натурални методи благодарение на които ще възстановите и нормализирате pH на косата и кожата.

9. Не подхранвате косата с маски през лятото и зимата
От изключително значение е всяка седмица поне един път да подхранвате косата си с маска. По този начин ще превъзмогнете прекомерното омазняване през зимата, заради употребата на качулка и шапка, а през лятото ще я възстановявате след излагането на парещото слънце и морска вода.

10. Не използвате витамини и хранителни добавки
Употребата на витамини и хранителни добавки са повече от необходимост при забързания ни начин на живот. Наложително е да си ги набавяте, особено ако диетата ви е бедна на тях. Погрижете се в организма ви да има наличие на омега-3 мастни киселини, витамин С, А, D и E.

Ако тази статия ви е харесала, станете част от страницата на Jenite.bg във Facebook!

2 1
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay