17 ползи на рициновото масло

17 ползи на рициновото масло

Рициновото масло се получава от семената на растението Ricinus communis, известно още като рицинус. То е натурално растително масло, което е богато на мастни киселини, основно рицинова киселина (която представлява около 90% от състава му), линолова киселина и олеинова киселина. Това е масло с плътна консистенция и гъста текстура. Обикновено е безцветно или с леко жълтеникав оттенък.

Рициновото масло има висока температурна устойчивост и може да бъде използвано при готвене и печене на високи температури. Тъй като рициновата киселина е сходна по структура с естествените масла, които произвежда нашата кожа и коса, то се усвоява добре и е подходящо за подхранване на кожата и косата.

Ето и няколко неща, за които ще ви бъде много полезно:

Подхранва косата: Рициновото масло може да помогне за подхранването и овлажняването на косата, като я прави по-мека и по-бляскава.

Стимулира растежа на косата: Рициновото масло съдържа хранителни вещества, които могат да подпомогнат растежа на косата и да намалят косопада.

17 ползи на рициновото масло

Подпомага растежа на миглите и веждите: Ако искате да имате по-плътни мигли и вежди, рициновото масло може да бъде полезно, тъй като може да стимулира растежа на косъмчетата.

Отстранява пъпки и акне: Рициновото масло има антибактериални свойства, които могат да помогнат при борбата с пъпките и акнето.

Успокоява суха и раздразнена кожа: Маслото може да бъде полезно за хидратиране на сухата кожа и успокояване на раздразненията.

Подпомага заздравяването на ноктите: Ако имате тънки и крехки нокти, рициновото масло може да им помогне да се заздравят и да спрат да се начупват.

Помага при запек и подуване: Рициновото масло има противовъзпалителни свойства и може да помогне при лек запек и подуване.

Подобрява състоянието на скалпа: Маслото може да помогне за поддържането на здрав скалп и да се бори с проблеми като сухота и сърбеж.

Омекотява и овлажнява кожата: Рициновото масло е естествен овлажнител, който може да помогне за омекотяването и хидратацията на кожата.

Подпомага лечението на болки и възпаления: Маслото може да бъде масажирано върху участъци с болки и възпаления, като се смята, че има аналгетични свойства.

Укрепва и омекотява миглите: Рициновото масло може да направи миглите по-силни и по-меки, като им предостави необходимите подхранващи вещества.

Подпомага лечението на кожни инфекции: Благодарение на своите антибактериални и противогъбични свойства, рициновото масло може да бъде полезно при лечението на различни видове кожни инфекции.

17 ползи на рициновото масло

Спомага за отстраняването на бръчки: Маслото съдържа витамин Е и мастни киселини, които помагат да се намали видимостта на бръчките и да се поддържа кожата по-гладка и младежка.

Подобрява общото здравословно състояние на кожата: Рициновото масло може да подпомогне възстановяването на кожата, като подобри еластичността и текстурата ѝ.

Подпомага лечението на сърбеж и дерматит: Рициновото масло има успокояващи свойства и може да помогне при лекият до умерен сърбеж и дерматит.

Подхранва и омекотява устните: Ако имате сухи и напукани устни, рициновото масло може да бъде естествен начин за подхранване и овлажняване.

Изглажда грубата кожа на лактите и петите: Маслото може да бъде полезно при изглаждането на груба и суха кожа на лактите и петите, като я хидратира и омекотява.

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay