5 начина да поддържате цвета на косата си и 5 неща, които могат да го съсипят

5 начина да поддържате цвета на косата си и 5 неща, които могат да го съсипят

Боята за коса съдържа над 5000 химикали, за да може да постигнете добри резултати. Боядисването е инвазивен процес и противоречи на природата на косата ви, което означава, че трябва да бъдете особено внимателни преди, по време и след като го направите. Платинено русо или яркочервен оттенък може да изглежда страхотно на вас, но за да издържи известно време и да поддържате косата си здрава, има някои неща, които си струва да направите и неща, които трябва да се избягват на всяка цена.

Ще разкрием 5 неща, които можете да направите, за да запазите косата си по-здрава и да запазите цвета за по-дълго време и 5 неща, които карат цвета на косата ви да избледнее.

Поддържане на цвета на косата:

1. След боядисване на косата, отложете първото измиване, колкото можете

След боядисването на косата е добре да изчакате поне 2 дни, преди да я измиете за първи път. Косата все още е много чувствителна след процеса на боядисване и ако я измиете, тя може да избледнее много по-бързо.

2. Използвайте правилните маски за коса

Не забравяйте да сложите маска за коса. Маските за коса ще помогнат за укрепването и подхранването на косата и ще я подготвят за следващия път, когато ще я боядисате.

3. Използвайте UV защита и се опитайте да криете косата си от слънцето

Използвайте продукти с UV защита, тъй като слънцето може да бъде най-лошият ви враг, а топлината може да накара цвета ви да изчезне. 

4. Изплаквайте косата си с хладка вода

Изплакването на косата с по-хладка вода ще я поддържа здрава и блестяща. Измиването й с гореща вода ще предизвика изсъхване на косата и избледняване на боята. 

5. Използвайте сух шампоан за боядисвана коса в дните, в които не миете косата си

Мийте косата си възможно най-малко. В дните, в които не я миете, използвайте сух шампоан, подходящ за боядисвана коса, тъй като той ще ви помогне да запазите косата си хубава и блестяща.

Неща, които могат да съсипят цвета на косата ви:

1. Пропускането на балсама за коса

Използването на балсам за коса е задължително след боядисването на косата. Косата ви губи много от влагата си по време на боядисването, затова е важно да използвате балсам. Ако не използвате балсам, косата ви ще стане суха и ще загуби блясъка и цвета си.

2. Използване на преси и маши

Боядисването на косата и използването на преси и маши не е добра комбинация. Топлината кара боята да пада. Това се случва, защото температурата е прекалено висока. 

3. Плуване в басейни с хлор

Боите за коса са направени с химикали и реагират с други химикали, като хлора, присъстващ в басейните. Хлорът може да дейста като избелващ агент и да накара цвета ви да стане по-светъл нюанс и в крайна сметка ще избледнее.

4. Използване на продукти със сол, сулфати и други

Трябва да сте сигурни, че използвате продукти, които не съдържат химикали или имат възможно най-малкото количество.

5. Търкане на косата с кърпата

Това е изключително вредно за косата, още повече, ако е боядисана. Просто увийте косата си с микрофибърна кърпа, без да я търкате. 

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

1 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay