5-те най-големи грешки, свързани с косата, които допускаме

5-те най-големи грешки, свързани с косата, които допускаме
Pexels

Това че през почти целия си живот сме се грижили за косата си, не означава, че сме правили всичко както трябва. Вижте кои са петте най-често срещани грешки при косата, които хората допускат. Ето от кои навици трябва да се откажете възможно най-скоро:

1. Грешно разресване

Хората често увреждат косата си, като я разресват и разплитат погрешно. Някак си ни е в природата просто да започнем с четката от скалпа и да дърпаме надолу към краищата. Ако се разресвате по този начин обаче, вероятно косата ви се накъсва, особено ако е заплетена.

Добре е да започвате от краищата и постепенно да минавате по-нагоре. Не дърпайте и винаги използвайте спрей за лесно разресване или някакъв вид масло за коса.

2. Прекалено стягане на косата (когато връзваме кок или опашка) 

Жените често издърпват силно косата назад, за да я вържат в стегната опашка или кок. Това непрекъснато напрежение върху скалпа обаче е изключително вредно за косата. В крайна сметка може да се сдобиете със сериозен косопад и дори главоболие. 

Освен че трябва да внимавате как връзвате косата си, трябва да внимавате и с какво я връзвате. Използвайте широки платнени ластици, тъй като те не начупват космите чак толкова много. 

3. Недостатъчно ексфолиране на скалпа

Грижата за скалпа напоследък привлече много внимание и беше крайно време това да се случи. Кожата на скалпа трябва да получава същите грижи като тази на лицето и тялото- овлажняване, хидратиране и ексфолиране. Препоръчително е да ексфолирате скалпа един до два пъти седмично, което помага за изчистването на пърхота и натрупаните продукти, като същевременно помага за засилване на циркулацията на кръвта, което насърчава по-здрав растеж на косата. Има няколко начина, по които можете да ексфолирате скалпа. Можете да го правите с ръце и подходящ продукт съответно. Има и специални четки за ексфолиране. 

4. Използване на твърде висока температура на преси и сешоари

Макар че напоследък все повече внимаваме със стилизиращите уреди, които използваме, трябва да бъдем дори още по-внимателни. Прекалено високите температури сериозно увреждат косата. Ако не можете напълно да се откажете от пресите, машите и сешоара, то поне използвайте тези уреди на по-ниска температура. 

5. Използване на неподходящи продукти върху увредена коса

Хората често използват грешни продукти върху увредената си коса, което вреди още повече. Когато косата е увредена, тя се нуждае от специални вещества и съставки. Консултирайте се със специалист преди да нанесете какъвто и да било продукт върху косата си. 

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

1 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay