5 храни, които предизвикват омазняване на косата и 3, които го предотвратяват

5 храни, които предизвикват омазняване на косата и 3, които го предотвратяват

Мазната коса е проблем на много жени и опитваме да се справим с този проблем по много начини- специални шампоани, други козметични продукти, често измиване на косата и т. н. Но се оказва, че има много по-лесен начин да се справим с мазната коса- като просто не ядем някои храни и наблягаме на други. Вижте кои храни причиняват мазна коса и кои се борят с нея:

Храни, които трябва да избягвате:

1. Захар

Хормоните помагат да се контролират почти всички процеси, които се случват в тялото ни. Ето защо е важно да ги поддържаме в равновесие. Захарта не е продукт, който помага с това. Всъщност тя работи обратното, като създава дисбаланс, когато става дума за хормони. Ето защо, вместо да помага, тя подпомага възпалителните процеси в организма и повишава нивата на кръвната захар, насърчавайки жлезите да произвеждат повече мазнини.

2. Рафинирани въглехидрати

Има добри (или сложни) въглехидрати и лоши (или прости) въглехидрати. Рафинираните въглехидрати са свързани с втората група - лошите въглехидрати. Добър пример за рафинирана въглехидратна храна е хлябът - белият хляб, изработен от рафинирани зърна, е по-мек и по-пухкав от пълнозърнестия хляб. Ето защо, рафинирани зърна са зърната, които се обработват от производителите, за да се получава по-мек и пухкав хляб.
Проблемът е, че тези въглехидрати натоварват организма ни. Този процес кара мастните жлези да свръхпроизвеждат масло и ние завършваме с мазен скалп.

3. Пържени храни

Всяка пържена храна, особено дълбоко пържената и бързата храна, натоварва тялото ни с мазнина поради свръхстимулацията на мастните жлези. Маслото, което произвеждат, покрива кожата ни, включително и скалпа, с допълнителна мазнина.

Не само трябва да избягвате да консумирате тези храни, за да се храните по-здравословно, но и за да имате по-чиста коса. 

4. Млечни продукти

Колкото и странно да звучи, млечните продукти също могат да бъдат обвинявани за производството на допълнителен себум. Това е така, защото млечните продукти, като мляко, масло и сирене се обработват от телата ни като масла и мазнини, поради което ни оставят с мазна коса и пъпки по лицето. Също така съдържат компоненти, свързани с излишното количество хормон тестостерон, което също влияе върху производството на допълнителен себум.
Следователно чаша топло, пълномаслено мляко вечер може да ви накара да се нуждаете от спешно измиване на косата сутринта.

5. Сол

Прекомерната консумация на сол води до подуване, торбички под очите, пърхот и цялостно обезводняване на тялото. Обезводняването кара тялото да произвежда повече мазнини за борба с липсата на вода. Ето защо е важно да обърнете внимание на консумацията на бисквити, чипс, пържени картофи и солени ядки, защото те съдържат излишна сол.

От кои храни да хапвате повече:

Храни, богати на витамин B и Е 

Витамините В и Е са сред най-важните витамини за нашето тяло и коса. Те не само помагат да имаме силна и красива коса, но и регулират производството на допълнителни масла, като по този начин правят косата ви по-чиста. Храни като боб, зеленчуци и плодове са богати на витамин В. Витамин Е може да се намери в листни зелени зеленчуци, слънчогледови семена и ядки.

Храни, богати на цинк

Нашето тяло се нуждае от цинк в малки количества и този минерал не се задържа в тялото. Добрата новина е, че ако увеличите консумацията на богати на цинк продукти, това може да помогне за борбата с производството на масло от тялото ви. Можете да си набавяте цинк с хранителни добавки, обаче, той също може да се намери в храни като овес и яйца.

Полезни мазнини

Това, че имате мазна коса, не означава, че трябва да спрете да ядете мазнини. Мазнините са важен елемент от правилното функциониране на нашите тела. Просто регулирайте консумацията на наситени и транс мазнини. Маргаринът, маслото и животинските мазнини са транс мазнини. Заменете ги с "добри" мазнини като ядки, растителни масла и някои видове риби.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

2 1
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay