Ако искаме да сме здрави, трябва да работим по-малко

Малко часове работа - много здраве

Ако искаме да сме здрави, трябва да работим по-малко

Хората, които редовно работят повече от 11 часа дневно, са значително по-застрашени от сърдечносъдови заболявания и инфаркт, съобщиха британски учени.

 

Рискът от сърдечносъдови заболявания се увеличава с цели 67% при по-дълъг работен ден, в сравнение с хората, които се трудят стандартните 7 до 8 часа, установиха учени от лондонския Юнивъристи колидж.

 

Медиците обаче не са сигурни дали продължителният работен ден допринася за риска от сърдечносъдово заболяване, или той е показател за други фактори, които са вредни за сърцето, като нездравословно хранене, липса на движение, депресия. Затова те предлагат лекарите да питат пациентите си за работното им време, научихме от БТА.

 

За да избягнат риска, хората, които работят на по-дълги смени, трябва да се хранят здравословно, да спортуват достатъчно и да следят кръвното си налягане, нивото на холестерола и захарта.

 

Сърдечносъдовите заболявания, които предизвикват инфаркт и инсулт, са водеща причина за смъртността в света. Всяка година те отнемат живота на около 17,1 милиона души. Изследването е проследило 7100 британци на пълен работен ден, за 11 години.

1 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay