Да гладуваш за двама

Прегорексията - слаби и бременни

Да износиш дете със сигурност е най-голямото чудо, на което е способно женското тяло. Но както всяко нещо в нашия свят, подчинен на стремежа към красотата, и бременността за редица жени се превръща в опит да подражават на установените "стандарти" за външен вид.

Моделите от кориците на списанията ни "следват" навсякъде и техният "size zero"* ни кара да се чувстваме огромни. Виждаме Никол Кидман, бременна в шестия месец, и Виктория Бекъм в осмия с големи кореми и като че ли нито килограм в повече. Казваме си, че нещо при нас не е наред, и в най-важния момент за една жена, докато носи дете, се опитваме да спазваме хранителен режим и да спортуваме. Само че ние не сме Жизел Бюнтхен, Миранда Кер, или Джесика Алба и за нас не се грижат най-добрите диетолози, фитнес инструктури и медицински специалисти. Така се стига до прегорексията.

Като анорексията и булимията, прегорексията е хранително разстройство, но при бременните жени. Не толкова известна като първите две, според специалистите прегорексията е "новата мода" сред бъдещите майки. Ж
ените, които развиват заболяването, спират да се хранят редовно или свеждат броя на храненията до минимум, при това само с нискокалорични храни. Друг симптом е повишената физическа активност с цел изгаряне на калории. Жените в подобно състояние се гордеят с това, че не изглеждат като бременни. Носенето на "нормални" дънки в третото тримесечие се превръща в най-голямото им постижение, обясняват психолозите. Въпросът при тях е не да се отслабне бързо след раждането, а изобщо да не се качват килограми.

Към прегорексия са склонни жени, които в тинейджърска възраст са страдали от някое хранително разстройство или такива, които са направили аборт и изпитват чувство на вина по време на текущата си бременност. Уязвими са и жените, при които промените, свързани с уголемяването на бюста и корема, предизвикват чувство за загуба на контрол върху тялото и крият заплаха за себеидентичността.


През деветте месеца вътреутробноразвитие обаче малкото човече расте по-бързо от когато и да е друг момент в живота си и това е най-неподходящото време за една жена да спазва диета.

Недохранването може да доведе до дефицит на калции, желязо и витамин D, които са много важни за здравето на детето и на майката. При екстремни случаи плодът може да започне да си набавя калции от зъбите и костите на майката.

Непълноценният хранителен режим и усилените тренировки повишават риска от спонтанен аборт, преждевременно раждане или смърт на плода. Заради недостига на хранителни вещества детето може да се роди с различни малформации, да има дихателни и неврологични проблеми. Повечето прегорексични деца на по-късен етап имат проблеми от когнитивно естество и страдат от хиперактивност и дефицит на вниманието.

Какво трябва да знаем, за да не се стига до такива последици, и как да се отнасяме към храната?

За да бъде детето здраво, жената в деликатно състояние не трябва да се лишава от червено месо, а приемът на калории на дневна база трябва да се увеличи с около 500 калории, не повече. Килограмите "плюс", които специалистите определят като нормални да се качат по време на бременността, са около 10-13. От гледна точка на спортуването препоръчителни са ходенето, карането на колело и плуването, но не и аеробиката и интензивните упражнения.

 

* "size zero" - (англ.) най-малкият размер дрехи

54 5
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.



1
Не е посочен 08.08.2011|17:13
луди, лудииии ! как ще се лишиш от храната, първо ?!?! и още повече, когато носиш дете! тцтцтц
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay