До Луната и назад с Мила Атева

Дизайнерката разказва за вдъхновението, борбата и новата дружба на Sassa Björg с Мария Силвестър

Модел: Мария Силвестър; Фотограф: Васил Германов; Слав - грим и коса
Модел: Мария Силвестър; Фотограф: Васил Германов; Слав - грим и коса

Каквото и да си говорим за модни тенденции, един стил винаги ще има място в сърцето на истинската жена – уникалният стил. Дрехите, които носим с горда увереност, че няма да се разминем със същия тоалет по тротоара. Или на парти. 

От тази година уникалният стил в България има ново име. Sassa Björg. Така се казва младият лейбъл на Мила Атева, която се е зарекла да изработва оригиналните си модели в една-единствена бройка. 

Но дамите проявяват голям интерес към твоите предложения. Не се ли изкушаваш да повториш някоя дреха, ако клиентът я е видял и харесал, а тя се оказва продадена?
Повечето хора вече са свикнали и държат на това – моделите, които са избрали от Sassa, си остават само за тях. Няма да ги предам. Разбира се, ако някой друг иска конкретен модел, ще отговоря на желанието му, но в различен вариант откъм цвят, плат, допълващ аксесоар.

От разговора с Мила личи, че тя е силна жена, намерила себе си, притежаваща своите страхове, но заедно с тях и смелостта да експериментира. Точно така определя и жените, които я вдъхновяват. Те не са известни личности или скандинавски богини. Музите на Мила са майка ѝ, любимите ѝ сестри, както и всичките ѝ приятелки. "Между тях няма две, които да си приличат!” 

Всъщност, "мила” е най-малкото, което може да се каже за притежателката на Sassa Björg. Няма нужда обаче и да се казва всичко останало. То е въплътено в моделите, родени от креативното ѝ въображение. Съветвам ви да разгледате галерията от снимки и да се уверите сами. Там ще видите топлите предложения на Sassa за този не особено топъл сезон – вдъхновени от 50-те и представени от Мария Силвестър. Очевидно е, че Мила не се влияе от необоснованите стеротипи в нашето общество. Леопардовите десени не са задължително белег за чалга култура, стилните дами също могат да експериментират с този десен.

До Луната и назад с Мила Атева Какво ще кажеш за тази тенденция – винтидж стилът да се завръща с пълна сила на всички модни нива?
Логично е да се връща и хубавото е, че се връща на порции. Ако днес са актуални тоалетите от 70-те години, например, утре ще се обърнем към 30-те. Преди мислехме, че през "две хилядните” години ще бъдем далеч по-футуристични, но не се получи така. Забелязва се изчерпване и затова гледаме повече назад. На мен ми харесва миналото. Няма човек без минало, то е все едно човек без характер – същото е и с модата, с целия свят. 

А защо избра Мария Силвестър?
Взаимно се избрахме. Тя ме избра за личен стилист в предаването, което прави – "Неделя x 3”. А аз може да се каже, че съм я избрала отдавна. Още в детството, когато съм се разминавала с нея в центъра, ми правеше невероятно впечатление с откаченото си облекло, бретона и късата черна коса. В последствие Facebook ни срещна, след това на живо, накрая Мария пожела да я обличам и се стигна до тази първа съвместна фотосесия. Тя супер добре влезе в образ. Благодарение на Мария и професионалистите от екипа, фотосесията беше експедитивна и много забавна. 

Мила сподели още, че не е от Марс, а със сигурност – от Луната. 

Много ми влияе! Различните настроения, моментната лудост в отделни фази от месеца, че дори и от ежедневието. За съжаление, съм по-продуктивна, когато се чувствам потисната. В такива случаи веднага се хващам за работата, защото тя винаги е там и не изисква нищо от мен. Аз изисквам от нея. Когато се чувствам добре, умът ми е другаде. В този смисъл, хубавото на лошите настроения е, че се отразяват добре на моделите ми. 

До Луната и назад с Мила Атева Казваш, че този лейбъл е сбъднатата ти мечта. Коя част от Мила Атева присъства най-осезаемо в Sassa Björg?

Инатът ми. Това, че не се давам, независимо какво ми се случва. 

"Живеем в България” – това достатъчно оправдание ли е, за да се отказваме от мечтите си и да се насочваме към професии, които не са ни толкова присърце?
В България има пречки, както навсякъде. Желанието се преследва трудно. Но е възможно! С каквото и да се занимаваш, трябва непрекъснато да се конкурираш. Единствено от теб зависи колко силно желаеш нещо. 

Има ли и такава част от теб, която не е достатъчно изразена в Sassa, а ти се иска да бъде?
Жената в мен още я няма. На моменти съм хулиганка, на моменти – жена, а на моменти ми се иска и да съм мъж. Женската страна може да бъде повече, а още я няма. 

Какво имат мъжете повече от жените?
Повечето неща са им по-малко. Но мъжете са по-свободни, и то най-вече заради абсолютно безумни социални стереотипи, чиито облаги ползват, докато реалността е съвсем друга. Всъщност, с удоволствие бих правила мода и за мъже, но пазарът тук още не е готов за екстравагантни експерименти в тази област. 

Масова мода?
Не съм противник, без нея не може. Лошото е, когато ходим еднакви и униформени. Но масовата мода също е хубава, ако намериш себе си в нея и съчетаваш с оригинални неща. 

Разбрахме какво е нужно, за да постигнем мечтите си. Но ако трябва да се върнем и на Земята, ако искаме да бъдем стилни, а не разполагаме с много пари за това? Има ли решение?
Обикаляме секънд хенд магазините. Там има страхотни попадения, маркови или не, които могат да се преправят, някои дори нямат нужда, за да се превърнат в стилен и оригинален тоалет.

До Луната и назад с Мила Атева

Благодаря на Мила за усмивката и оптимизма в това интервю!   

42 2
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay