Един уикенд не стига

Оказва се, че двата почивни дни изобщо не са задоволителни

Един уикенд не стига

Американски учени направиха мащабно проучване и доказаха, че динамиката на петте работни дни в седмицата е способна да ни изтощи толкова много, че липсата на почивка след това може да доведе до сериозни сривове в нервната и дори в имунната систама.

 

Според учените почивката през събота и неделя не е достатъчна и не може да компенсира липсата на сън през работната седмица. В изследването са взели участие 159 възрастни, които през делничните дни спят едва по около четири до шест часа. За сметка на това през уикендите те прекарвали близо половината денонощие в леглата си - сънят им бил межди десет и дванадесет часа.

Резултатите показват, че подобен режим, придружен със стреса на ежедневно повтарящите се служебни и лични ангажименти, води до лоша концентрация, потиснатост, а с всеки изминал ден умората става все по-голяма и по-голяма.

В края на краищата се оказва, че така подреданата седмица - пет работни и само два почивни дни, сериозно вреди на психическото и физическото ни здраве. За да можем да сме здрави и в кондиция ни трябват между три и четири почивни дни, които според американските учени са напълно достатъчни, за да се възстановим и да се заредим с нови сили за следващата работна седмица.

0 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay