За косата и шампоана

Помагаме или вредим на косите си ежедневно

За косата и шампоана

Съществуват много продукти, които използваме всеки ден. Такива, без които не можем, но реално погледнато не сме запознати с точното им съдържание. Към шампоана например посягаме по няколко пъти седмично, но ако погледнем към съдържанието му, едва ли ще разберем повече от 1/3 от съставките.

Преведено от езика на производителите, шампоан за мазна коса означава, че измиващият продукт е по-силен от останалите, и е подходящ за по-мръсни коси. Например такива, измивани през по-голям период от време. Обикновено за мазните коси са необходими шампоани с хинин или танин - съставки, които нормализират работата на мастните жлези, без да влияят прекалено агресивно на скалпа. Важно е и съдържанието на омазняващи вещества (лубрикатори) и наличието на кератин, който придава плътност на косъма.

Ако сте се спрели на шампоан за мазна коса, и я миете през ден-два, специалистите съветват да прекратите употребата му, поради силното му миещо действие. Изберете по-мек шампоан. Този, който образува повече пяна е с по-висока киселинност и изтощава косата излишно. Ако миете косата си всеки ден, то можете да разреждате шампоана с вода или да си правите каши с хума.

При суха коса измиващите продукти съдържат овлажнители като олио от ядки, масло от ший и пшеничен зародиш, кератин и система от хиалуронова киселина - всички те осигуряват необходимата влага на увредената коса. За такъв тип коса специалистите съветват да се мие не по-често от веднъж на 4 дни, защото в противен случай скалпът започва да се бели.

Ако гривата ви е изключително изтощена и суха, то заменете шампоана с крем с восъчна основа, кератин и растителни екстракти.

Шампоаните за боядисана коса съдържат антиоксиданти, лецитин и UV филтри, които имат за цел да запазят цвета за по-дълго.

Важно е да знаете, че много козметични фирми добавят в шампоаните си вредни ароматизатори и оцветители, с цял по-ухаещ и добре изглеждащ продукт. Това обаче не е в полза на нас, потребителите, защото всички тези съставки увреждат косата ни. По-добри са билковите шампоани, без особен цвят и мирис.

12 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay