Защо не винаги "БИО" е плюс, когато става дума за козметика?

Защо не винаги "БИО" е плюс, когато става дума за козметика?

Думата "органично" определено звучи по-привлекателно от нещо изкуствено произведено, но всичко това е илюзия. Например, не много отдавна имаше масова истерия около храната, съдържаща ГМО (генетично модифицирани организми). Хората бяха призовани да преминат към биологични продукти и да се хранят чисто, но вече е доказано, че ГМО нямат отрицателно въздействие върху нас. Днес ще докажем същото нещо, но с "БИО" грижата за кожата. 

Защо не винаги "БИО" е плюс, когато става дума за козметика?

Ето защо не винаги БИО козметиката е по-добрия избор:

"Без химикали" е фалшива реклама

Нека започнем с основите: ако видите думата "натурален" на етикета, това не означава, че е без химикали и думата "химикал" звучи ненужно заплашително. Водата също е химикал, нали знаете. В допълнение, дерматолозите обясняват, че "естествените" продукти не са толкова добре изследвани, колкото останалите, при които има регулация. По-добре прочетете съставките, вместо да се влияете от думите "БИО", "Натурален", "Без химикали" и т.н. 

Защо не винаги "БИО" е плюс, когато става дума за козметика?

Изцяло натуралните продукти имат много кратък срок на годност

Органичните съставки издържат средно 3 месеца. Не използвайте естествени продукти след изтичане на срока им на годност, тъй като те могат да развият плесен и гъбички, особено ако съдържат вода.

Необработените натурални съставки могат да бъдат изключително вредни

Когато съставките се формулират в лаборатория, независимо дали са синтетични или естествени, те се манипулират по начин, който запазва само най-добрите им свойства и филтрира останалите. Нека да разгледаме алое верата, много популярна успокояваща съставка в много кремове. Въпреки това, суровият сок от алое вера съдържа канцерогени, които могат да причинят рак. Това е точно защо обработеното не означава непременно лошо.

Защо не винаги "БИО" е плюс, когато става дума за козметика?

Физическото ексфолиране е по-вредно от химическото ексфолиране

Ексфолирането е много полезно средство за грижа за кожата - премахва мъртвите кожни клетки, което позволява регенерация и цялостно освежаване на лицето. Очевидно, когато използвате естествени ексфолианти, можете да прилагате само физическо ексфолиране, което е много по-вредно за кожата ви. Захарта, която е една от най-популярните съставки в органичните скрабове, има големи молекули, които изстъргват кожата ви, оставяйки я с малки драскотини. Химическите ексфолианти, от друга страна, са изненадващо много по-нежни и ефективни. И двата метода за ексфолиране трябва да се извършват правилно, така че винаги първо се консултирайте с дерматолог.

Защо не винаги "БИО" е плюс, когато става дума за козметика?

Рискът от алергия и свръхчувствителност е твърде висок

Много често хората, които се обръщат към естествената грижа за кожата, страдат от чувствителност на кожата и предполагат, че техните пъпки и несъвършенства са реакция към химични съставки. Въпреки това много неща, които смятаме за естествени, могат да причинят алергии, като например евкалипт, розмарин, масло от чаено дърво и особено всичко на цитрусова основа. В същото време някои продукти, които са формулирани в лабораторията, са много по-стабилни, по-малко киселинни и са създадени специално за чувствителна кожа.

Защо не винаги "БИО" е плюс, когато става дума за козметика?

Не всички парабени са страшни

Парабените и консервантите са това, което поддържа нашите продукти стабилни и помага на кожата ни да ги абсорбира. Няма категорични проучвания, че ни вредят, поради което те обикновено са признати за безопасни, стига да съставляват по-малко от 0,1% от съставките. Освен това парабените могат естествено да се срещат в плодове, като боровинки, ягоди и маслини.

А Вие каква козметика използвате? 

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay