Израстват ли миглите отново? Ето какво трябва да знаете

Хората губят миглите си по много причини – от изгаряния до химиотерапия. Въпреки че отнема известно време, миглите израстват отново.

Израстват ли миглите отново? Ето какво трябва да знаете

Подобно на косата по скалпа, миглите също преминават през цикли на растеж, така че загубата на няколко обикновено не е причина за безпокойство. Въпреки това много заболявания или инциденти, могат да доведат до малка или голяма загуба на мигли.

Причини за загубата на мигли:

Изгаряния – ако миглите ги няма, но космените фоликули са все още непокътнати, миглите обикновено ще пораснат обратно за шест седмици. Ако обаче космените фоликули са пострадали, миглите може да не пораснат обратно.

Химиотерапия – медикаментите, използвани за лечение на рак, понякога могат да причинят загуба на мигли. Не всички химиотерапевтични лекарства причиняват загуба на коса. Ако обаче болният използва лекарство за химиотерапия, за което се знае, че причинява загуба на окосмяване, то ще повлияе на всички косми по тялото. Ако са засегнати, обикновено започват да растат малко след спирането на лечението.

Отрязване – повечето хора не си режат миглите. Но за тези, които го правят, миглите обикновено израстват до първоначалната си дължина с течение на времето.

Алопеция – алопеция ареата е автоимунно състояние, което предизвиква имунната система на тялото да атакува космените фоликули. Състоянието води до загуба на коса по скалпа, веждите и миглите.

Проблеми с щитовидната жлеза – щитовидната жлеза произвежда хормони, които ако бъдат в повече или по-малко, може да се стигне до различни симптоми, включително загуба на коса. Загубата на мигли може да възникне както с хипертиреоидизъм, така и с хипотипеоидизъм. Обикновено миглите започват да растат след третиране на дисбаланса на щитовидната жлеза.

Времето, необходимо за растеж на миглите, варира зависимост от причината и степента на загуба им. Медикаменти, предписани от лекар, могат да им помогнат да растат по-бързо. Има и различни домашни лекове, които мнозина използват, за да ускорят растежа. Те включват зехтин, масаж на милите и биотинови продукти.

Превенция? Въпреки че се случват злополуки и не винаги е възможно да се предотврати естествената загуба на мигли, има някои стъпки, което човек може да направи, за да намали риска. Те включват:

– Спазване на здравословна диета – подбирайте храни, богати на витамините C, B, D, цинк, желязо

– Избягване на уреди за извиване на миглите

– Спането с грим. Спиралата изсушава миглите, което ги прави по-податливи на опадване.

– Грубото търкане на очите. Косъмчетата са деликатни, така че бъдете внимателни, когато търкате очите си.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay