Рак на гърдата не значи по-кратък живот

Има живот след рак на гърдата

Рак на гърдата не значи по-кратък живот

Ново проучване установи, че възрастните жени, които са диагностицирани с по-ранен стадий на рак на гърдата, може да очакват да живеят толкова дълго, колкото връстниците си, които нямат болестта.

 

"Това е много окуражаващо съобщение", отбелязва д-р Елена Елкин, изследовател на рака на гърдата в Memorial Sloan-Kettering Cancer Center, която не участва в изследването. "При повечето случаи на рак на гърдата, които откриваме, образуванията са много малки и са диагностицирани в ранен стадий. Освен това при възрастните жени те са доброкачествени."

 

Само в САЩ на година са диагностицирани по повече от 200 000 жени с рак на гърдата, като рискът от заболяване се увеличава с възрастта.

 

Въпреки това в медицинските среди продължават дебатите за това дали рутинната проверка на някои видове рак наистина може да помогне за по-ранното установяване на болестта и съответно удължаване на живота, особено при по-възрастните хора, при които има рискове и от други здравни проблеми.

 

В настоящото изследване учените сравнили продължителността на живота и причините за смъртността при жените над 67 години, които били диагностицирани с рак на гърдата, и тези на жени без въпросното заболяване.

 

Изследователският екип изследвал почти 65 000 по-възрастни жени, които имали рак на гърдата в различен етап и за сравнение събрал информация от около 170 000 жени на същата възраст, които не страдали от болестта. Проследяването на състоянието на жените от двете групи продължило средно по 8 години, така че да бъде установено колко от тях умират скоро и каква е причината за смъртта им.

 

Оказало се, че жените, които имали най-ранния стадий на рак на гърдата и рак от първа степен, е също толкова вероятно да оцелеят до края на изследването, колкото и жените, които никога не са имали рак.

 

89% от жените над 80 под години оцелели пет години след диагностицирането на рак на гърдата, а 87% - след като били диагностицирани с рак от първа степен. 70% от жените на 80 и повече години оцелели пет години, след като получили диагнозата си, сравнено с 66% от тези, които били с рак от първа степен. 

 

Между 6 и 8% от жените с ранна форма на рак починали в рамките на 5 г. след диагностицирането си, като болестите на сърцето били най-честата причина за смъртта им.

 

Шансовете за оцеляване били по-високи при жените с ранна форма на рак на гърдата, ако те се били подложили на мастектомия или операция и химиотерапия едновременно.

 

По-възрастните жени, които имали втора степен на рак, не живели толкова дълго, колкото тези без рак. При тях шансът да оцелят в периода на изследването е 1,5 пъти по-малък в сравнение с жените без рак на гърдата.

1 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay