Универсална среща

Фотьойлът, който разказва приказки

Имате среща със своя приятелка. Вече сте там, но тя живее на принципа "Къпя се, обличам се и идвам = час и половина", така че има време. Стоите сред тълпата чакащи на Попа, а наблизо звъни телефон.

 

Това не е сценарий от американска комедия, а потенциално събитие, на което може и да сте присъствали. Ако сте били миналия септември, между 9-ти и 11-ти, поне на едно от популярните места за среща в София.

 

Тогава сте се запознали с УМ2010. Той от една страна е робот, а от друга – протъркан фотьойл със закрепено за него шкафче, върху което се мъдри стар телефон. Виновна за тази инсталация се оказа Албена Баева, която е разработила "Универсална среща" като проект с обществено значение.

 

Албена възприема града като съвкупност от места, които са знакови за обитателите му. Ето защо за нея Попа, Царевец, Билкова са нещо като кодове, които осигуряват определянето на ясна среща, с чието местоположение всички участници в нея ще бъдат наясно.

 

Авторката използва първичната реакция, която предизвиква звъненето на телефона, за да даде старт на контакта между хората и робота. "Ало?" и започва градска приказка, разказана по телефона. Слушателят може и да поседне в поостарелия, но удобен фотьойл, докато се наслаждава на наратива.

 

"Универсална среща" има за цел да подчертае значението на тези места и да напомни на публиката, че въпреки всички технологични постижения, човешкото същество все още има нужда от физическата среща. Комуникацията се провежда на духовно равнище, когато имаш срещу себе си събеседник от плът и кръв.

 

Самият фотьойл пък е в пълна противоположност със заобикалящата го градска среда. Пространството на улицата е мръсно и никой не го пази, подложено е и на влияния от метеорологична гледна точка. Мебелите пък са предназначени за среда, в която нищо лошо няма да им се случи... И поставени навън, лесно могат да станат жертва на хулигани, като така подчертават, че всъщност и външната среда, където се провеждат така важните за нас срещи, също трябва да бъде пазена.

 

УМ2010 беше доскоро в галерия "Академия", а сега с нетърпение очакваме следващата му локация, за която ще ви уведомим своевременно. Създателката му пък спечели наградата Essl Art  в началото на юни, което ѝ осигурява пространство за изложба в залата на австрийската застрахователна група Vienna Insurance Group във Виена.

 

1 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.



1
Не е посочен 12.07.2011|10:41
Много интересен стол! :) Направи ми впечатление, че много хора и деца му се радват. Аз също бих се възползвала от него, когато приятелите ми закъсняват, тъй като това се случва често. Поздравления за идеята, наистина е много оригинална!
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay