Лакомства за шокохолици - богати шоколадови трюфели

Лакомства за шокохолици - богати шоколадови трюфели
Pexels

Шоколадовите трюфели имат дълга и богата история. Те са вкусно лакомство, което съществува от векове. Въпреки че точният произход на шоколадовия трюфел е неизвестен, се смята, че произхожда от Франция, където са били наричани "френски трюфели". Думата "трюфел" идва от латинската дума "trullus", което означава "малко, кръгло нещо". Така че тези малки шоколадови топчета всъщност имат доста подходящо име!

Когато мислите за шоколадови трюфели, най-популярната рецепта, която идва на ум, вероятно е смес с шоколад, която се приготвя в търговската мрежа. Но опитвали ли сте някога да ги направите у дома? Ако не, сега е моментът да опитате. Тази класическа рецепта за трюфели е невероятно лесна за следване и всеки път дава пухкав, топящ се в устата ви трюфел. Ето стъпките, които трябва да предприемете, за да създадете това декадентско лакомство:

Съставки:

  • 100 г тъмен шоколад (70% какао)
  • 50 мл двойна сметана (35% мазнини)
  • ванилия
  • 25 г тъмно какао на прах за покритие

Съвети за овкусяване: Вместо ванилия можете да добавите към крема и 5 мл (1 ч.л.) екстракт от лимон или портокал. Вкусът е по-интензивен, когато кремът престоява една нощ.

Метод:

Нарежете шоколада на фини парченца. Поставете го в топлоустойчива купа и разтопете на водна баня. Поставете купата в тенджера с кипяща вода и бавно разтопете. Оставете настрана за няколко минути, за да се охлади.

Двойната сметана се изсипва в тиган и се затопля леко. Добавете ванилия и смесете със сметаната. Разбъркайте сметаната в разтопения шоколад и разбъркайте добре. Оставете да се охлади напълно и охладете за около 1 час в хладилник, докато шоколадовата маса стегне достатъчно за оформяне.

Следва забавната част: навиването им на топки. Загребвайте по около 1 супена лъжица от сместа и я разточвайте между дланите си, докато се оформи топка. Трябва да отнеме около 20-30 секунди на топка, преди да започнат да приличат на трюфели. При ръчно оформяне на трюфели се препоръчва използването на ръкавици за еднократна употреба.

Като алтернатива можете също да изсипете сместа в куполообразна силиконова форма или да използвате две чаени лъжички, за да ги оформите в овално парче с прибл. размер 4 см.

Ако шоколадовият ганаш е твърде твърд за работа, оставете го да престои на стайна температура за прибл. 30 минути, за да омекнат. Направете 12 трюфела и ги поставете върху чиния, постлана с хартия за печене. Поставете ги в хладилника за 1 час, за да стегнат.

Изсипете какао на прах в купа за смесване. Оваляйте всеки трюфел един по един в какаото на прах, докато се покрие напълно. Поставете поръсените трюфели обратно в чиния и ги оставете на хладно място до сервиране. Трюфелите могат да се съхраняват в херметически затворен контейнер за около.. 1 седмица в хладилник. 

Шоколадовите трюфели са декадентски и вкусен начин да завършите вечерята. Освен това те са и чудесен подарък. А приготвянето им у дома вероятно не е било толкова трудно, колкото си мислите. 

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay