Лесна рецепта за коледен кекс (или кексчета) с шоколад и канела

Лесна рецепта за коледен кекс (или кексчета) с шоколад и канела
Canva

Вече е декември и това значи само едно - време е да се развихрим в кухнята! Ето една вкусна рецепта за коледен кекс с шоколад и канела:

Необходими продукти:

  • 4 яйца
  • 200 г захар
  • 200 мл прясно мляко
  • 100 мл олио (или разтопено масло)
  • 300 г брашно
  • 1 пакетче бакпулвер (10 г)
  • 1 ч.л. цейлонска канела
  • 1/2 ч.л. сол
  • 100 г черен шоколад, нарязан на парченца
  • 50 г орехи, нарязани (по желание)
  • Пудра захар за поръсване (по желание)

Начин на приговяне:

Загрейте фурната на 180°C. Намажете форма за кекс с малко масло и поръсете с брашно, за да предотвратите залепване. В голяма купа смесете брашното, бакпулвера, канелата и солта. Разбъркайте добре. В отделна купа разбийте яйцата със захарта до побеляване и увеличаване на обема.

Добавете прясното мляко и олиото (или разтопеното масло) и разбъркайте добре. Постепенно добавете сухите съставки към мокрите, като разбърквате внимателно с шпатула или миксер на ниска скорост, докато получите хомогенна смес.

Добавете нарязания шоколад и орехите към тестото и разбъркайте леко, за да се разпределят равномерно. Изсипете тестото във формата за кекс и поставете във фурната. Печете около 45-50 минути или докато клечка за зъби, забодена в центъра на кекса, излезе чиста. Оставете кекса да се охлади във формата за около 10 минути, след което го извадете и оставете да се охлади напълно върху решетка. Поръсете с пудра захар, ако желаете.

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay